29/1/20

Χαλβάη 5 - 0

Με περούκα και γένια που θυμίζουν (στην αφίσα) τον αργεντινό ηθοποιό Ρικάρντο Νταρέν (να ‘σαι καλά Νίκο που μου το θύμισες, διότι έσπαγα το κεφάλι μου), ο Μάρκος Σεφερλής έχει γράψει ένα σενάριο, που αποτίνει φόρο τιμής στις «Τρελές σφαίρες». Ένα franchise εξωφρενικών κωμωδιών, εκ των οποίων μια αφίσα κοσμεί το υπνοδωμάτιο του αστυνόμου Μπέκρα (που τον υποδύεται ο ίδιος). Όχι του νηφάλιου Μπέκα, αλλά του μέθυσου Μπέκρα ο οποίος κάθε τρεις και λίγο πίνει μια γουλιά κάποιου οινοπνευματώδους από ένα πλακέ μπουκαλάκι που έχει στη μέσα τσέπη του σακακιού του.

Από τις πρώτες σκηνές του Χαλβάη 5-0 καταλαβαίνεις ότι πρόκειται να δεις ένα σωρό αντιγραφές αστυνομικών ταινιών ή περιπετειών δράσης του Χόλιγουντ και της Κορέας όχι απλά αποδομημένες, αλλά γυρισμένες και με μια πλήρη ανυπαρξία σεβασμού ή πολιτικής ορθότητας απέναντι σε… όλα. Σεφερλής είναι αυτός, σάτιρα κάνει και αυτή είναι η πρώτη του ταινία. Άλλωστε σάτιρα με το γάντι δεν γίνεται. Να ξέρουμε τι λέμε και τι γράφουμε και όχι να γελάμε μέσα μας για να μη μας παρεξηγήσουν.
Ο σκηνοθέτης Μάνος Καμπίτης ξέρει καλά τη δουλειά και αναδεικνύει τον Σεφερλή (που δεν έχει ανάγκη, εδώ που τα λέμε), χωρίς να ξεχνά τους υπόλοιπους ηθοποιούς, οι οποίοι συνεχίζουν να παίζουν στο background, σε αντίθεση με άλλες ελληνικές ταινίες (γενικώς), που περιμένουν τη σειρά τους για να «τα πούνε».
Οι φαν του Σεφερλή θα διασκεδάσουν με τα εξωφρενικά του, οι υπόλοιποι μπορούν να μην πάνε σινεμά. Ή αν πάνε, μπορούν να το κρατήσουν μυστικό.(Κριτική μου στο myfilm.gr)
INFO
Προβάλλεται από 30/1/2020
Είδος: Κωμωδία, Μυστηρίου (121’)
Χώρα: Ελλάδα (2020)
Σκηνοθεσία: Μάνος Καμπίτης 
Παίζουν: Μάρκος Σεφερλής, Ελένη Καστάνη, Γιάννης Ζουγανέλης, Γιάννης Καπετάνιος, Έλενα Τσαβαλιά, Γιώργος Αγγελόπουλος, Δημήτρης Τζουμάκης, Πηνελόπη Αναστασοπούλου, Νίκος Βουρλιώτης, Βίκυ Κάβουρα, Ναυσικά Παναγιωτακοπούλου, Ιωάννης Απέργης, Δημήτρης Σταρόβας
Σύνοψη: Ένας βιομήχανος χαλβά βρίσκεται δολοφονημένος στην έπαυλή του. Πέντε ύποπτοι, μηδέν αποδεικτικά στοιχεία (5-0). Ίντριγκες, πάθη, μίση, δολοπλοκίες και κάθε μέρα έρχονται στο φως νέα στοιχεία που περιπλέκουν την υπόθεση. Θα καταφέρει ο αστυνόμος Μπέκρας να βρει τον δολοφόνο;
Σε σκηνοθεσία του Mάνου Καμπίτη και σενάριο του Μάρκου Σεφερλή, η ταινία τοποθετεί στον πυρήνα της μια ιστορία μυστηρίου για να δοκιμάσει εκ νέου, μέσα από απρόοπτα και γνώριμες καταστάσεις, τη δομή της σύγχρονης κωμωδίας.
Διανομή: Village Films