18/12/19

Τρεις αδερφές – A tale of three sisters

Μια ταινία για τα ανεκπλήρωτα όνειρα, τη λαχτάρα για ένα διέξοδο, τη φυγή από ένα περιβάλλον που θεωρείς ότι δεν σε αντιπροσωπεύει, την επιθυμία για κάποια αλλαγή στη ζωή σου.
Γύρω στο 1980 τρία κορίτσια στα βάθη της ορεινής Ανατολίας σε ένα χωριό από αυτά που «σου πιάνεται η ψυχή», 

η Ρεϊχάν (Σεμρέ Αμπουζίγια), η Νουρχάν (Ετσέ Γιουκσέλ) και η Χάβα (Ελίν Καντεμίρ) έχουν την ευκαιρία να ζήσουν στην πόλη ως παρακόρες. Μια κατάσταση που επικρατούσε στην Ελλάδα μεταπολεμικά και μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του ‘50. Για διαφορετικούς λόγους η κάθε µία, επιστρέφουν στο πατρικό τους και τον αυταρχικό πατέρα τους, Έχουν αποτύχει και η μοίρα τους είναι να παραμείνουν εκεί. 
Ο φακός του Εμίν Αλπέρ παρακολουθεί τη ζωή τους κάτω από τον καταπιεστικό πατέρα τους και τις μεταξύ τους σχέσεις, οι οποίες άλλοτε είναι φιλικές, άλλοτε ανταγωνιστικές και άλλοτε εχθρικές (οι ερμηνείες των τριών κοριτσιών είναι συγκλονιστικές). Όπως και να έχει όμως οι ελπίδες για να ζήσουν στην Άγκυρα αργοσβήνουν και το όνειρο για µια καλύτερη ζωή απομακρύνεται, ενώ τα λάθη του παρελθόντος επαναλαμβάνονται. Το χωριό παραμένει το ίδιο μακριά από τον πολιτισμό και μονίμως με ανθρώπους προκατειλημμένους και απελπισμένους, τόσο ώστε να συμφωνούν σε ανίερους γάμους μόνο και μόνο για να σωθεί η αξιοπρέπεια ή για να καλυφθεί ένα σκάνδαλο, όπως στην περίπτωση της Ρεϊχάν.
Η μουντή φωτογραφία, οι συννεφιασμένοι ορεινοί όγκοι και το soundtrack με το βιολί τονίζουν περισσότερο τους καταπιεσμένους κεντρικούς χαρακτήρες αυτού του δράματος. (Κριτική μου στο myfilm.gr)
INFO
Προβάλλεται από 19/12/19
Είδος: Δράμα, Κοινωνική
Σκηνοθεσία: Εμίν Αλπέρ 
Παίζουν: Σεμρέ Αμπουζίγια, Ετσέ Γιουκσέλ, Ελίν Καντεμίρ, Μουφίτ Καγιατσάν 
Σύνοψη: Τρεις αδερφές, που είχαν σταλεί παρακόρες σε πλούσιες οικογένειες στην πόλη, συναντιούνται ξανά μετά από χρόνια, όταν αναγκάζονται, για διαφορετικούς λόγους, να επιστρέψουν στο πατρικό τους σε ένα φτωχό χωριό της ορεινής Ανατολίας. Στη σκιά των χιονισμένων βουνοκορφών, υπό το βλέμμα του αυταρχικού πατέρα, οι τρεις γυναίκες μοιάζει να επαναλαμβάνουν τα λάθη του παρελθόντος, σε ένα ζοφερό υπνωτιστικό παραμύθι που συνδυάζει Τσέχοφ και αδερφούς Γκριμ. Με φόντο ένα μαγευτικό αλλόκοσμο τοπίο, που τη νύχτα μεταμορφώνεται σε τρομακτικό τόπο αθέατων κινδύνων, η ζωή αποτυπώνεται ως αέναη κυκλική πορεία –πολλές σκηνές μάλιστα φαίνεται να επαναλαμβάνονται– η οποία οδηγεί αναπόδραστα στην καταστροφή. (Διανομή: Amafilms)