7/11/19

Ποτέ δεν είναι αργά κύριε καθηγητά - Richard says goodbye - The professor

Μια ταινία για την ανίατη ασθένεια και την αντιμετώπισή της και μια συγκλονιστική ερμηνεία από τον Τζόνι Ντεπ, ο οποίος εδώ υποδύεται έναν καθηγητή Αγγλικής φιλολογίας, ο οποίος μαθαίνει ότι έχει καρκίνο του πνεύμονα και ενώ ο γιατρός τού δίνει ενάμιση χρόνο ζωής αν ακολουθήσει θεραπεία, εκείνος αποφασίζει να μην την κάνει προτιμώντας μόνο έξι μήνες έντονους ή και με απάθεια απέναντι στα διαδραματιζόμενα γύρω του που δεν είναι και λίγα.  

Μακριά από το ρόλο που τον έχουμε συνηθίσει, κυρίως στη σειρά «Πειρατές Καραϊβικής», ο Τζόνι Ντεπ δίνει χωρίς φτηνούς μελοδραματισμούς έναν άλλο τόνο σε έναν τραγικό χαρακτήρα.
Ως καθηγητής Ρίτσαρντ εκμυστηρεύεται την είδηση του επικείμενου θανάτου του μόνον στον κολλητό του φίλο (τον έξοχο Ντάνι Χιούστον), τον οποίο και παρηγορεί και τον βοηθά να ξεπεράσει το νέο. Κατόπιν, αρχίζει να ξεδίνει με το δικό του τρόπο στρεφόμενος εναντίον οποιασδήποτε μορφής εξουσία, αλλά και καταδικάζοντας τους σοβαροφανείς που τον περιστοιχίζουν. 
Η Ρόζμαρι Ντεγουίτ («La La Land») υποδύεται τη σύζυγό του Βερόνικα, που τον απατά αλλά όμως, μένει μαζί του για χάρη της κόρης τους, που την υποδύεται η Οντέσα Γιανγκ. Οι ερμηνείες και των τριών είναι αυτές που αποσπούν από την ταινία το χαρακτηρισμό του δράματος και την εντάσσουν ουσιαστικά στην κατηγορία της μαύρης κωμωδίας.  
Πάντως ο Τζόνι Ντεπ με το εξαιρετικό του ταλέντο, έχει πάρει πάνω του την ταινία, προσεγγίζοντας με χιούμορ το θέμα του θανάτου και αναδεικνύοντας με μοναδικό τρόπο την εσωτερική δύναμη του ανθρώπου και τις αξίες της ζωής. (Κριτική μου στο myfilm.gr)
INFO
Προβάλλεται από 7/11/2019
Είδος: Δράμα, Κωμωδία 
Σκηνοθεσία: Γουέιν Ρόμπερτς
Παίζουν: Τζόνι Ντεπ, Ζόι Ντόιτς, Ρον Λίβινγκστον, Ρόζμαρι ΝτεΓουίτ, Ντάνι Χιούστον, Κάθριν Έβανς, Οντέσα Γιανγκ 
Σύνοψη: Όταν ο Ρίτσαρντ, καθηγητής πανεπιστημίου, διαγνωστεί με μια ανίατη ασθένεια, αποφασίζει να εγκαταλείψει τα προσχήματα και τις κοινωνικές συμβάσεις και να ζήσει το υπόλοιπο της ζωής του όσο πιο έντονα και ελεύθερα γίνεται. Με καυστικό χιούμορ, ελαφριά απερισκεψία και μια δόση τρέλας, πέφτει με τα μούτρα σε κάθε πιθανή «αμαρτία»: Πίνει, καπνίζει, κάνει σεξ και ξεστομίζει αδιανόητες προσβολές, εισπράττοντας έτσι περισσότερη χαρά από ποτέ. Με τον νέο τρόπο ζωής του και καθώς ο χρόνος του εξαντλείται, ο Ρίτσαρντ θα καταλάβει πολλά πράγματα για τη ζωή, ενώ θα έρθει κοντά με τους ανθρώπους που αγαπά, για ένα τελευταίο αντίο. (Από την Odeon)