24/10/19

Κρατικά μυστικά – Official secrets

Ένα ρεσιτάλ δραματικής ερμηνείας από τη Κίρα Νάιτλι, η οποία υποδύεται την Κάθριν Γκαν, μια μεταφράστρια του Αρχηγείου Επικοινωνιών της βρετανικής κυβέρνησης (GCHQ), η οποία είναι εντεταλμένη να παρακολουθεί μέσω ίντερνετ δραστηριότητες και στοιχεία που να οδηγούν σε τρομοκρατικές απειλές και άλλα κυβερνητικής σημασίας θέματα. 

Η Γκαν κάποια στιγμή διαπιστώνει ότι η Εθνική Υπηρεσία Ασφαλείας της αμερικανικής Κυβέρνησης, με ένα απόρρητο έγγραφο, ζητάει επιτακτικά τη συνεργασία του Ηνωμένου Βασιλείου προκειμένου να συλλέξουν ενοχοποιητικές πληροφορίες για εκπροσώπους μικρών κρατών μελών του ΟΗΕ, με σκοπό να εκβιάσουν τη θετική τους ψήφο για την εισβολή αμερικανικών και βρετανικών στρατευμάτων στο Ιράκ. Κρατών τα οποία ήσαν κατά του πολέμου και προφανώς διέθεταν την πλειοψηφία στο Συμβούλιο Ασφαλείας.
Η Κάθριν, μια ηθική, τυπική και αφοσιωμένη στο καθήκον υπάλληλος (μια απλή μεταφράστρια από τη μανδαρινική) και μόνον με την ιδέα ότι με αυτή την εκβιαστική ενέργεια θα ξεσπάσει ένας άδικος και παράλογος πόλεμος, δίνει φωτοτυπία του εγγράφου σε μια φίλη της μέλος ενός φιλειρηνικού κινήματος, η οποία στη συνέχεια το διαρρέει στον τύπο. 
Οι υπηρεσίες ασφαλείας ξεσηκώνονται, η Κάθριν μπαίνει στο στόχαστρο ως κοινή κατάσκοπος και προδότρια με αποτέλεσμα η ζωή της να μετατραπεί σε επίγεια κόλαση και συνέπειες να διαλυθεί και η σχέση της με το σύζυγό της, ο οποίος εκτός των άλλων είναι μουσουλμάνος και απειλείται με απέλαση.
Το θρίλερ είναι γεγονός και δεν είναι απόλυτα κατασκοπευτικό, αλλά ένα δράμα ολκής, που διεκπεραιώνεται με συνέπεια από την εξαιρετική Κίρα Νάιτλι με το αθώο παρουσιαστικό και την αφοπλιστική ειλικρίνειά της ως Κάθριν Γκαν, η οποία με άμεμπτο παρελθόν προσπαθεί να εξηγήσει ότι δεν προδίδει τη χώρα της, δεν κάνει κατασκοπία υπέρ κάποιας άλλης χώρας, δεν βοηθάει τρομοκράτες, αλλά «θύμωσε» με μια ενέργεια που θεώρησε παράλογη και παράνομη. Έλα όμως που έχει ορκιστεί ότι πρέπει να υπηρετεί πιστά την πατρίδα της και να μη δημοσιοποιεί «κρατικά μυστικά»… Αποτελεί μια δύσκολη περίπτωση με τεράστια διλήμματα ακόμα και για τους δικηγόρους που βρίσκονται στο πλάι της και απέναντί της.
Η αγωνία είναι κορυφούμενη από το πρώτο μέχρι το τελευταίο λεπτό. Ο Γκάβιν Χαντ έχει κάνει μια ταινία που θυμίζει κάτι μεταξύ του «Όλοι οι άνθρωποι του προέδρου» από δημοσιογραφική πλευρά και του «Pelican Brief» από την άποψη ότι η αποκάλυψη κάποιου μυστικού θέτει σε κίνδυνο όχι μόνον αυτόν που αποκαλύπτει το μυστικό αλλά και τον περίγυρό του. 
Η ταινία είναι πολύ ενδιαφέρουσα και ατμοσφαιρική και στηρίζεται σε πραγματική ιστορία, που βασίστηκε στο βιβλίο των Μαρσία και Τόμας Μίτσελ, το οποίο γράφτηκε με βάση τις εμπειρίες της Κάθριν Γκαν λίγο πριν την εισβολή των στρατευμάτων στο Ιράκ και τον πόλεμο που –τελικά- διεξήχθη εκεί το 2003 με τα γνωστά αποτελέσματα. (Κριτική μου στο myfilm.gr)
INFO
Προβάλλεται από 24/10/19
Είδος: Βιογραφική, Δράμα, Θρίλερ 
Σκηνοθεσία: Γκάβιν Χουντ 
Παίζουν: Κίρα Νάιτλι, Ματ Σμιθ, Ραλφ Φάινς, Ρις Άιφανς, Μαϊάνα Μπέρινγκ, Ντέιβ Σάιμον, Μάθιου Γκουντ, Ίντιρα Βάρμα, Κάθριν Κέλι 
Σύνοψη: 2003. Η μεταφράστρια του Αρχηγείου Επικοινωνιών της βρετανικής Κυβέρνησης Κάθριν Γκαν δημοσιοποιεί ένα άκρως απόρρητο e-mail των αμερικανικών αρχών που ζητάει από τις βρετανικές υπηρεσίες να κατασκοπεύσουν εκπροσώπους κρατών μελών του ΟΗΕ με σκοπό να εκβιάσουν μία θετική ψήφο από τις χώρες αυτές για την εισβολή στο Ιράκ. Όταν ασκείται ποινική δίωξη σε βάρος της με βάση τον νόμο περί κρατικών μυστικών, η Γκαν και οι δικηγόροι της κάνουν ό,τι μπορούν για να υπερασπιστούν τις πράξεις της. Καθώς η ζωή, η ελευθερία και ο γάμος της απειλούνται, καλείται να υπερασπιστεί τα πιστεύω της... (Από την Tanweer)