24/10/19

Τζούντι - Judy

Εμφανίστηκε στη σκηνή σε ηλικία τριών ετών, ξεκίνησε την καριέρα της στο στούντιο της MGM όπου και συνέχισε μέχρι τον θάνατό της. Έκανε το κινηματογραφικό της ντεμπούτο μόλις στα 13 («Κάθε Κυριακή»). Δεν ήταν λαμπερή και πανέμορφη, όπως άλλες σταρ της εποχής, αλλά το χαμόγελο, η ζεστασιά που εξέπεμπε και το ταλέντο της, της πρόσφεραν μία θριαμβευτική καριέρα. Αυτή ήταν η Τζούντι Γκάρλαντ, η οποία σύμφωνα με τον Τζιν Κέλι, ήταν η «καλύτερη περφόρμερ που υπήρξε ποτέ στην Αμερική».

Με τον «Μάγο του Οζ» (1939) έγινε παγκόσμια γνωστή και με το τραγούδι της «Over the Rainbow» (Πάνω από το ουράνιο τόξο) γέμισε με ελπίδα τις καρδιές εκατομμυρίων ανθρώπων. Ένα τραγούδι που έχει ακουστεί -οργανικά αλλά και φωνητικά- σε δεκάδες μεταγενέστερες ταινίες και ακούγεται μέχρι σήμερα.
Η ταινία Judy του Ρούπερτ Γκουλντ ασχολείται μόνον με τον τελευταίο χρόνο της ζωής της, όταν κουρασμένη πλέον μετά από τέσσερις γάμους (στο δεύτερο γέννησε τη Λάιζα Μινέλι) ωθείται να συνεχίσει την καριέρα της στο Λονδίνο, παρά το γεγονός ότι δεν μπορεί να ελέγξει τον εαυτό της ώστε να μην πίνει. Όσο για το νεανικό παρελθόν της, γίνονται κάποιες αναφορές με flashbacks, που αναδεικνύουν το πόσο καταπιεστικό ήταν το σύστημα που την προωθούσε από την παιδική της ηλικία.
Η ταινία χωρίς εξάρσεις, τελειώνει με έναν συγκινητικό θρίαμβο της Τζούντι εν μέσω αποθέωσης για την εκτέλεση του κλασικού (πλέον) Over the rainbow και αυτό που μένει στο θεατή είναι η καταπληκτική ερμηνεία της Ρενέ Ζελβέγκερ, η οποία δεν θυμάμαι να την έχω ξαναδεί να παίζει με τόσο δραματική ένταση και να τα καταφέρνει χωρίς να μετατρέπει το Judy σε μελόδραμα. (Κριτική μου στο myfilm.gr)
INFO
Προβάλλεται από 24/10/2019
Είδος: Δράμα, Βιογραφική
Σκηνοθεσία: Ρούπερτ Γκουλντ 
Παίζουν: Ρενέ Ζελβέγκερ, Τζέσι Μπάκλεϊ, Φιν Γουίτροκ, Ρούφους Σιούελ, Μάικλ Γκαμπόν, Ντάρσι Σο 
Σύνοψη: Χειμώνας 1968: Ο θρύλος της Showbiz Τζούντι Γκάρλαντ φθάνει στο Λονδίνο για μία σειρά sold out εμφανίσεων στο διάσημο κέντρο διασκέδασης «The Talk of the Town». Έχουν περάσει 30 χρόνια από την ταινία «Ο Μάγος του Οζ» που της χάρισε παγκόσμια καταξίωση, και ενώ η φωνή της έχει αποδυναμωθεί, το ερμηνευτικό της ταλέντο έχει ωριμάσει και εξελιχθεί.
Καθώς ετοιμάζεται για την παράσταση, συνδιαλέγεται με την διεύθυνσή του κέντρου, κάνει πρόβες με τους μουσικούς, έρχεται σε επαφή με φίλους και θαυμαστές , το σπινθηροβόλο πνεύμα και η λάμψη της εκπέμπουν αβίαστα.
Ακόμα και τα όνειρά της για έρωτα και συντροφικότητα παραμένουν ζωντανά καθώς ετοιμάζεται να προχωρήσει σε γάμο με τον Μίκι Ντιν, τον πέμπτο σύζυγο της ζωής της. Κι όμως η Τζούντι είναι εύθραυστη. Δουλεύοντας 45 από τα 47 χρόνια της ζωής της νιώθει πια εξαντλημένη. Καταδιώκεται από τις παιδικές της αναμνήσεις στο Χόλιγουντ και θέλει απεγνωσμένα να γυρίσει πίσω σπίτι, στα παιδιά της. Έχει την δύναμη να προχωρήσει; (Από την Spentzos Film)