3/10/19

Joker

Ένα ρεσιτάλ ερμηνείας του Χοακίν Φίνιξ και συνολικά ένα πληθωρικό ψυχολογικό θρίλερ.
Ο Άρθουρ Φλέκ (Φίνιξ) εργάζεται ως κλόουν επί μισθώσει ίσα-ίσα για να πληρώνει τα φάρμακά του και εκείνα της μητέρας του με την οποία ζει, υπεραγαπά και εμπιστεύεται. Όνειρό του είναι να γίνει ένας standup comedian. Πάσχει όμως από μια νευρολογική διαταραχή, που του προκαλεί ανεξέλεγκτο γέλιο (ή κλάμα) όταν αισθάνεται αμήχανος και όταν διαπιστώνει ότι δεν τον καταλαβαίνουν ή ότι είναι παραγκωνισμένος από την κοινωνία. 

Η κοινωνία στην οποία ζει θα μπορούσε να είναι οποιαδήποτε σημερινή μεγαλούπολη. Στην ταινία θυμίζει μια Νέα Υόρκη παρηκμασμένη, διεφθαρμένη, βρώμικη και γεμάτη κακοποιά στοιχεία, αλλά δεν είναι αυτή. Το όνομά της είναι Γκόθαμ, αν αυτό σας θυμίζει κάτι. 
Ο Άρθουρ Φλεκ, σε μία πόλη που κανείς δεν τον «βλέπει», γίνεται «ορατός» μόνον όταν ξεσπάσει βίαια ύστερα από κάποια αδικία εις βάρος του, ή όταν δεν τον καταλαβαίνουν και αισθάνεται άβολα. Τότε, θυμώνει, γελάει εκνευριστικά και ή εκρήγνυται ή αποσύρεται στη μοναξιά του και κουβεντιάζει με τον εαυτό του, όπως ο Τράβις ο «Ταξιτζής» του Σκορτσέζε μπροστά στον καθρέφτη του. 
Η μητέρα του εκτός από το γεγονός ότι είναι μονίμως άρρωστη και κλινήρης, έχει μια εμμονή με τον παλιό εργοδότη της, με τον οποίο προσπαθεί να επικοινωνήσει, ώστε να βοηθήσει εκείνη και τον προβληματικό γιό της. Ο εργοδότης της ήταν ο εκατομμυριούχος Τόμας Γουέιν (ναι, ναι, ο πατέρας του Μπρους Γουέιν), που μάλλον την έχει ξεχασμένη.
Στην ιστορία μας, μια σειρά ατυχών γεγονότων, θα οδηγήσει τον Άρθουρ στην ανεργία και στο περιθώριο, αναγκάζοντάς τον στο τέλος να γίνει εξαιρετικά βίαιος και ουσιαστικά καταζητούμενος. 
Σημαντικό ρόλο στη ζωή του, θα παίξει ο Μάρεϊ Φράνκλιν, (Ρόμπερτ Ντε Νίρο) ένας κυνικός τηλεπαρουσιαστής, στον οποίο ο Άρθουρ θα προστρέξει για βοήθεια (θέλει να εμφανιστεί στο show ως Τζόκερ) και για τη λύτρωσή του.
Η ταινία, είναι φανερό ότι λειτουργεί ως ιστορία καταγωγής του Τζόκερ, εχθρού του Μπάτμαν, χωρίς όμως να έχει στοιχεία κόμικ. Είναι καθαρά ανθρώπινη στο σύνολό της, εξερευνά τη διαταραγμένη προσωπικότητα του Άρθουρ Φλεκ και την εξέλιξή της μέσα σε μια αφιλόξενη και μη αποδεχόμενη το διαφορετικό κοινωνία. 
Ο Χοακίν Φίνιξ, που έχασε αρκετά κιλά για να δείχνει καχεκτικός, είναι καταπληκτικός στο ρόλο, που του ταιριάζει γάντι και μάλλον οδηγείται προς τα Όσκαρ. 
Ο σκηνοθέτης Τοντ Φίλιπς, εκμεταλλευόμενος τη μυθολογία της DC Comics, που από μόνη της προκαταλαμβάνει τον θεατή δίνοντας ένα ξεχωριστό κύρος στην ταινία (Γκόθαμ Σίτι, Τζόκερ, πολυεκατομμυριούχος Γουέιν) έχει γυρίσει ένα one man show ψυχολογικό θρίλερ με έναν εξαιρετικό ηθοποιό, με ιδιαίτερη ατμόσφαιρα και εξαιρετικά υποβλητική μουσική. (Κριτική μου στο myfilm.gr)
INFO
Προβάλλεται από 3/10/19
Είδος: Δράμα, Θρίλερ, Κοινωνική
Σκηνοθεσία: Τοντ Φίλιπς
Παίζουν: Χοακίν Φίνιξ, Ρόμπερτ Ντε Νίρο, Ζαζί Μπιτζ, Φράνσις Κονρόι, Μαρκ Μάρον, Μπιλ Καμπ, Γκλεν Φλέσλερ, Σι Γουίγκαμ, Μπρετ Κάλεν, Ντάγκλας Χοτζ
Σύνοψη: Πάντα μόνος ανάμεσα στο πλήθος, ο Άρθουρ Φλεκ (Χοακίν Φίνιξ) αναζητά να συνδεθεί. Καθώς περιφέρεται στην εχθρική Γκόθαμ, ο Άρθουρ φοράει δύο μάσκες. Τη μία τη βάφει ο ίδιος στο πρόσωπο του κάθε πρωί που δουλεύει ως κλόουν. Τη δεύτερη δεν μπορεί να τη βγάλει ποτέ. Είναι η μεταμφίεση που κρύβει τη μάταιη προσπάθεια του να γίνει μέρος του κόσμου γύρω του και όχι απλώς ένας καταπατημένος άντρας. Ορφανός από πατέρα, ο Άρθουρ έχει μία αδύναμη μητέρα, που τον φωνάζει Happy, το παρατσούκλι που του καλλιεργεί ένα μόνιμο, σπασμωδικό χαμόγελο για να κρύψει τον πόνο μέσα του. Αλλά, κάθε φορά που τον περιγελούν, αυτός ο κοινωνικά απόβλητος άντρας εκτροχιάζεται ακόμα περισσότερο. (Από την Tanweer)