4/9/19

Οι νύχτες της Καμπίρια - Le notti di Cabiria

Η σημαντικότερη ταινία της πρώτης περιόδου του Φελίνι. Η Τζουλιέτα Μασίνα στον κεντρικό ρόλο είναι καταπληκτική. Δυνατοί, πυκνοί διάλογοι σε ένα φανταστικό σενάριο, στο οποίο συμμετείχε και ο Πιέρ Πάολο Παζολίνι. 

Η σάτιρα κατά της οργανωμένης θρησκείας και των ψεύτικων θαυμάτων σ’ αυτό το φιλμ, θα επαναληφθούν με μεγαλύτερη επιτυχία στο αμέσως επόμενο «La Dolce Vita». Πολλές από αυτές τις σκηνές κόπηκαν, η εκκλησία γύρισε τις πλάτες της σε αυτό το αριστούργημα. Παρ' όλα αυτά το «Οι νύχτες της Καμπιρια» είχαν μια τεράστια εμπορική επιτυχία. 
Η ταινία πήρε θριαμβευτικές κριτικές και κέρδισε το Όσκαρ Ξενόγλωσσης Ταινίας. Το 1956 ανεβάστηκε με επιτυχία στο Μπρόντγουέι, με τον τίτλο Sweet Charity, το οποίο, στη συνέχεια, το 1968, μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο. 
INFO
Προβάλλεται από 5/9/2019
Είδος: Κοινωνική, Δράμα (του 1957)
Σκηνοθεσία: Φεντερίκο Φελίνι 
Παίζουν: Τζουλιέτα Μασίνα, Φρανσουά Περιέ, Αμεντέο Νατζάρι
Σύνοψη: Η ιστορία της αγαθιάρας και κακομοίρας λαϊκής πόρνης Καμπίρια που ζει κι επιβιώνει στις εργατικές συνοικίες της Ρώμης. Μια νύχτα θα βρεθεί στην πολυτελή έπαυλη ενός σταρ του σινεμά. Από κει θα φύγει άπραγη, ενώ σε μια άλλη περίπτωση θα συμμετάσχει σε νούμερο ταχυδακτυλουργού ενός συνοικιακού βοντβίλ. Εκεί θα την γνωρίσει ένας ομορφονιός, ο οποίος θα της πουλήσει έρωτα. Σε ένα τους ραντεβουδάκι θα την οδηγήσει σε ένα δασάκι δίπλα σε έναν γκρεμό, θα της αρπάξει όλες της τις οικονομίες και θα εξαφανιστεί. Η γλυκιά και αφελής Καμπίρια θα κλάψει για την εξαπάτησή της αλλά στο συναρπαστικό φινάλε θα γίνει ένα με μια παρέα νέων αγοριών και κοριτσιών που κατηφορίζουν χαμογελαστοί, τραγουδώντας στον δρόμο. Η ζωή αποδεικνύεται υπέροχη ακόμα και μετά τη συντριβή. (Από την Bibliotheque Open)