1/8/19

Τα παράπονά σας στον έφορο - Jusqu' ici tout va bien - New biz in the hood

Μια κωμωδία, από εκείνες τις Γαλλικές που μας έχουν κατακλύσει τελευταία και βλέπονται χάρη στο γεγονός ότι μέσα από τις υπερβολές τους ασκούν κριτική σε βασικά κοινωνικά θέματα, με χιούμορ, γέλιο και ενίοτε γελοιότητα.

Εδώ, ο σκηνοθέτης Μοχάμεντ Χαμιντί καταφέρνει να ισορροπεί μεταξύ της σάτιρας και του χοντρού γέλιου, όταν θέλει το Γαλλικό κράτος –με τη μορφή δύο εφοριακών- να απαλλάσσει κάποιον επιχειρηματία από τα χρέη του, εάν και εφόσον μεταφέρει την επιχείρησή του σε μια υποβαθμισμένη περιοχή «στο πλαίσιο της αναβάθμισής της». Σα να λέμε (άλλη υπερβολή εγώ) σε κάποιον επιχειρηματία «θα σου χαρίσουμε το χρέος σου εάν ανοίξεις γραφεία για την επιχείρησή σου στα Εξάρχεια, επειδή σκοπεύουμε να αναβαθμίσουμε την περιοχή και να την κάνουμε σαν τη Βουκουρεστίου και το Κολωνάκι».
Έτσι, ο Φρεντ του φιλμ (τον υποδύεται με το γνωστό του στυλ ο Ζιλ Λελούς) παίρνει τους συνεργάτες του, που αλλιώς θα αναγκαζόταν να τους απολύσει και πάνε στο διαμέρισμα Λα Γκουρνέβ του Παρισιού, όπου οι μικροκακοποιοί συμβιώνουν μαζί με τους εμπόρους ναρκωτικών και θεωρούν την περιοχή κτήμα τους.
Ο Φρεντ θα γνωρίσει κάποιον που «ξέρει πρόσωπα και πράγματα» στην περιοχή, ώστε να ξεναγήσει και να βοηθήσει τους συνεργάτες του να ενταχθούν στην περιοχή.
Τα πράγματα θα δυσκολέψουν όταν οι δύο εφοριακοί θα επανέλθουν για έλεγχο και θα θυμίσουν στον Φρεντ ότι η επιχείρησή του, πρέπει να απασχολεί προσωπικό που θα αποτελείται κατά 30% από… ντόπιους. Να έχεις ας πούμε, σεκιουριτά στην είσοδο, πραγματικό «προστάτη» της περιοχής.
Κωμικές στιγμές, έξυπνα αστεία, υπερβολές και δύο ευχάριστες ώρες χωρίς απαιτήσεις. (Κριτική μου στο myFILM.gr) 
INFO
Προβάλλεται από 1/8/2019
Είδος: Κωμωδία
Σκηνοθεσία: Μοχάμεντ Χαμιντί
Παίζουν: Ζιλ Λελούς, Μαλίκ Μπενταλά, Σαμπρίνα Κουαζανί, Καμίλ Λου
Σύνοψη: Ο Φρεντ είναι ένας πετυχημένος επιχειρηματίας που έχει μπλέξει άσχημα. Μόλις έκλεισε το σπουδαιότερο συμβόλαιο της καριέρας του αλλά οι ελεγκτές της εφορίας απειλούν να του κλείσουν την εταιρία εξαιτίας μίας φορολογικής απάτης… ενώ η λύση του προβλήματος είναι χειρότερη από το ίδιο το πρόβλημα! Ο Φρεντ και οι trendy συνεργάτες του, πρέπει να μετακομίσουν την επιχείρηση σε μία οικονομικά υποβαθμισμένη ζώνη έξω από το Παρίσι. Και μόνο η σκέψη να πάνε σε ένα τέτοιο μέρος τους τρομοκρατεί. (Από την Spentzos Film)