25/7/19

Η ληστεία της μαφίας - Vault

Βασισμένη στη δεύτερη μεγαλύτερη ένοπλη ληστεία στην ιστορία των ΗΠΑ, με κάποια στοιχεία να λένε ότι εκλάπησαν πάνω από 30 εκατομμύρια δολάρια σε ρευστό, χρυσό, ασήμι και κοσμήματα, η ταινία του Ντον Ντενούτσι επικεντρώνεται περισσότερο στη σχέση και στην απληστία των δύο βασικών συντελεστών της ληστείας Ντους και Τσάκι και λιγότερο στο θέμα της, που ήταν η ληστεία της τοπικής μαφίας στο Ροντ Άιλαντ 

και αυτός ήταν ο μοναδικός λόγος που κανείς δεν ξέρει ακριβώς πόσα χρήματα υπήρχαν στο θησαυροφυλάκιο της Vault. Μέχρι σήμερα, οι αρχές δεν έχουν ανακαλύψει την περιουσία που κλάπηκε εκείνο το ήσυχο πρωινό του καλοκαιριού του 1975.
Η θρυλική ληστεία, στην ταινία φαντάζει ως μια απλή διαδικασία. Η συμμορία των Μπάντι (όλοι οι ληστές χρησιμοποιούσαν το Μπάντι ως μικρό όνομα) μπαίνει στην επιχείρηση-βιτρίνα των μαφιόζων, αιφνιδιάζει το προσωπικό, παίρνει χρήματα και κοσμήματα και βγαίνει ανενόχλητα σε μισή ώρα. Η εξέλιξη της ιστορίας όμως αποδεικνύει ότι ο παντρόνε Ρέιμοντ Πατριάρκα ήταν πολύ σκληρός και ο Τσαζ Παλμιντέρι που τον υποδύεται είναι εξαιρετικός. 
Ο Ντον Ντενούτσι σκηνοθετεί αργά και χωρίς δραματικές εντάσεις χρησιμοποιώντας πότε – πότε και παράλληλη δράση (με δύο ή τρεις εικόνες ταυτόχρονα στην οθόνη) τους Θίο Ρόσι και Κλάιβ Στάντον, οι οποίοι υποδύονται τους Ντους και Τσάκι αντίστοιχα, χωρίς ιδιαίτερες απαιτήσεις.
Η ατμόσφαιρα του 1975 αποδίδεται πειστικά τόσο χάρη στη φωτογραφία του Σαμ Έιλερτσεν, όσο και στα κοστούμια και τα ντεκόρ. (Κριτική μου στο myFilm.gr)
INFO
Προβάλλεται από 25/7/2019
Είδος: Αστυνομική, Δράμα 
Σκηνοθεσία: Τομ Ντε Νούτσι 
Παίζουν: Τσαζ Παλμιντέρι, Γουίλιαμ Φορσάιθ, Κλάιβ Στάντεν, Σαμίρα Γουάιλι, Θίο Ρόσι, Ντον Τζόνσον
Σύνοψη: 1975. Μία συμμορία από μικροεγκληματίες αποπειράται να κάνει τη μεγαλύτερη ληστεία στην ιστορία της Αμερικής, κλέβοντας πάνω από 30 εκατομμύρια δολάρια από τη μαφία στην πιο μικρή πολιτεία των ΗΠΑ, το Ρόουντ Άιλαντ.
Μία συναρπαστική περιπέτεια, μία εξωφρενικά απλή στον σχεδιασμό της ληστεία, βασισμένη σε πραγματικά περιστατικά, που διαδραματίστηκαν στο βουτηγμένο στο έγκλημα Ρόουτν Άιλαντ της δεκαετίας του ’70. (Από την Tanweer)