13/6/19

Νουρέγιεφ, το λευκό κοράκι - The white crow

Ο Ρέιφ Φάινς ως σκηνοθέτης, μετά τα «Κοριολανός» (2011) και «Η αόρατη γυναίκα» (2013) επανέρχεται με τη βιογραφία μιας μεγάλης προσωπικότητας: του Σοβιετικού χορευτή Ρούντολφ Νουρέγιεφ, που αυτομόλησε στη Δύση το 1961.

Μέσα από flashbacks από την παιδική ηλικία του Ρούντι, ο Φάινς αφηγείται τη ζωή μιας ισχυρής προσωπικότητας, που ήθελε να ξεφύγει από τη συμβατικότητα του άρρενα χορευτή («που κάθεται απαθής και περιμένει», όπως έλεγε ο ίδιος ο Νουρέγιεφ) και ήθελε να κινείται και να χορεύει όπως οι μπαλαρίνες των μπαλέτων Κίροφ, στα οποία ανήκε. Πράγμα που πέτυχε με σκληρή προπόνηση και τη σωστή επιλογή ενός δασκάλου, του Αλεξάντερ Πούσκιν (το ρόλο του οποίου κρατά ο Ρέιφ Φάινς), ενός μετριοπαθή χαρακτήρα, αλλά με δυνατότητα να εμπνεύσει το νεαρό μαθητή του.
Ο σκηνοθέτης Ρέιφ Φάινς, παρόλο που είχε στη διάθεσή του τον εξαίρετο Ουκρανό χορευτή Όλεγκ Ινβένκο, δεν καταφέρνει να τον αξιοποιήσει και να «απογειώσει» το φιλμ παρά μόνον στο τελευταίο τέταρτο, όταν ο Νουρέγιεφ, βρισκόμενος στο Παρίσι για μια σειρά παραστάσεων, πρέπει να αποφασίσει αν θέλει να μείνει ή να φύγει από τη Σοβιετική Ένωση και να προσχωρήσει στη Δύση.
Ο Όλεγκ Ινβένκο, που παίζει για πρώτη φορά στον κινηματογράφο δεν έχει καν την ευκαιρία να ξεδιπλώσει το ταλέντο του χορευτή (παρά μόνον σε λίγες σκηνές), πόσο μάλλον ως ηθοποιός. Δίπλα του, η Αντέλ Εξαρχόπουλος χάνεται στο ρόλο μιας κοπέλας που δεν δείχνει ικανή να εμπνεύσει τον χορευτή για κάτι καλύτερο, αλλά στο τέλος αποδεικνύει ότι μπορεί να τον βοηθήσει πρακτικά. 
Έτσι, έχουμε μια άνευρη, αλλά αρκετά ενδιαφέρουσα βιογραφία πάνω στο χαρακτήρα του νεαρού Νουρέγιεφ, με αρκετά πειστική ρετρό ατμόσφαιρα. (Κριτική μου στο myFilm.gr)
INFO
Προβάλλεται από 13/6/2019
Είδος: Δράμα, Βιογραφική 
Σκηνοθεσία: Ρέιφ Φάινς
Παίζουν: Όλεγκ Ιβένκο, Αντέλ Εξαρχόπουλος, Ρέιφ Φάινς, Ραφαέλ Περσονάζ, Σεργκέι Πολούνιν, Τσουλπάν Χαμάτοβα, Καλύψω Βάλουα
Σύνοψη: O δύο φορές υποψήφιος για Όσκαρ Ρέιφ Φάινς μεταφέρει στη μεγάλη οθόνη τη ζωή του κορυφαίου Ρώσου χορευτή Ρούντολφ Νουρέγιεφ, ο οποίος κατά την κορύφωση του Ψυχρού Πολέμου κατέφυγε στη Γαλλία και εξέπληξε όλο τον κόσμο με το ταλέντο του. Με τη μοναδική του παρουσία, ο Νουρέγιεφ έλαμψε ως το πιο διάσημο αστέρι του μπαλέτου, ένας αδάμαστος και όμορφος χορευτής που ένιωσε περιορισμένος από τη ζωή της δεκαετίας του ‘50 στο Λένινγκραντ και άνοιξε τα φτερά του για τη Δύση. Το φλερτάρισμά του με δυτικούς καλλιτέχνες και ιδέες τον οδήγησε σε ένα επικίνδυνο παιχνίδι κυνηγητού με την KGB. Μια συναρπαστική ταινία που βασίζεται σε αληθινά γεγονότα. (Από την  Odeon)