20/6/19

Η ευτυχία - Le bonheur

Η Ανιές Βαρντά, μετά το ασπρόμαυρο φιλμ «Κλεό από τις 5 στις 7», επέστρεψε το 1965 με μια έντονα φωτεινή και πολύχρωμη ταινία, ντυμένη με Μότσαρτ, με αναφορές στους ιμπρεσιονιστές ζωγράφους, αλλά και τον Ζαν Ρενουάρ, καθώς μια σκηνή από την ταινία του «Πρόγευμα στη Χλόη» φαίνεται να προβάλλεται στην τηλεόραση μέσα στην ταινία. 

Με φωτογραφία βουτηγμένη στα καλοκαιρινά χρώματα και με την κάμερά της να κινείται σταδιακά προς το μελαγχολικό φθινόπωρο, η Βαρντά καταθέτει με αριστουργηματικό τρόπο το δικό της ανατρεπτικό στοχασμό πάνω στην έννοια του έρωτα, της πίστης και βέβαια της ίδιας της ευτυχίας διαλύοντας μεθοδικά κάθε μελοδραματικό στερεότυπο. Ένας μοναδικός ύμνος στην ίδια τη ζωή, το απρόοπτο και το τυχαίο  και μια δημιουργία που παραμένει μοναδικά μοντέρνα με τον πιο αναπάντεχα τρόπο.
Αναφερόμενη στην ταινία της η Ανιές Βαρντά λέει χαρακτηριστικά:  «Φαντάστηκα ένα καλοκαιρινό ροδάκινο με τα τέλεια χρώματά του και μέσα του υπάρχει ένα σκουλήκι. Φαντάστηκα πίνακες του ιμπρεσιονισμού που μεταδίδουν μια αίσθηση μελαγχολίας παρόλο που απεικονίζουν καθημερινές ευτυχισμένες σκηνές. Άκουσα Μότσαρτ και σκέφτηκα την υπεροχή του θανάτου. Έγραψα το σενάριο γρήγορα, το γυρίσαμε γρήγορα, όπως το ζωντανό φως των καλοκαιριών που περνούν γρήγορα. Σε έναν κόσμο γεμάτο από προκατασκευασμένες εικόνες ευτυχίας, είναι ενδιαφέρον να διαλύεις τα κλισέ» 
INFO
Είδος: Δράμα, Αισθηματική  (1965)
Σκηνοθεσία: Ανιές Βαρντά
Παίζουν: Ζαν Κλοντ Ντρουότ, Μαρί-Φρανς Μπογιέ, Σίλβια Σαουρέλ, Μανόν Λανκλός, Μαρσέλ Φορέ-Μπερτέν
Σύνοψη: Ο Φρανσουά ζει ευτυχισμένος με τη σύζυγο του Τερέζ και τα δύο τους παιδιά σε ένα εργατικό προάστιο του Παρισιού. Εκείνος είναι ξυλουργός και εκείνη μοδίστρα. Όταν ο Φρανσουά πάει σε μια άλλη πόλη για δουλειά γνωρίζει την Εμιλί, υπάλληλο ταχυδρομείου, και ξεκινάει μια σχέση μαζί της που θα φέρει δραματικές αλλαγές στην οικογενειακή του ζωή. (Από ην One From The Heart)