6/6/19

Ποιός σκότωσε τη λαίδη Γουίνσλεϊ - Lady Winsley

Ο κούρδος σκηνοθέτης Χινέρ Σαλίμ, που μας είχε χαρίσει τη «Βότκα με λεμόνι» το 2004, έχει κάνει εδώ ένα φιλμ του στυλ «whodunit», στα χνάρια των ταινιών με σενάρια από την Αγκάθα Κρίστι, τοποθετώντας έναν επιθεωρητή με καπαρντίνα, σε ένα νησάκι κοντά στην Κωνσταντινούπολη, 

να ερευνά το μυστηριώδη θάνατο μιας αμερικανίδας συγγραφέως, γνωστής ως Λαίδη Γουίνσλεϊ που ζούσε απομονωμένη εκεί.
Η έρευνα του επιθεωρητή Φεργκάν, δεν θα είναι εύκολη, αφού έχει να αντιμετωπίσει οικογενειακά μυστικά, ταμπού και παραδόσεις και συνολικά μια εχθρική στάση των κατοίκων του μικρού νησιού στο οποίο είχε απομονωθεί η «αμερικάνα». Πλην όμως ο Φεργκάν είναι από εκείνους που διεξάγουν την έρευνα όχι με αποκλειστικό στόχο την ανακάλυψη του δράστη, αλλά και «για τη χαρά του παιχνιδιού». Του αρέσει αυτό που κάνει και στην προσπάθειά του θα βρει αρωγό την όμορφη ξενοδόχο Άζρα, η οποία όμως έχει και αυτή τα δικά της οικογενειακά προβλήματα.
Μυστήριο, αγωνία με δόσεις χιούμορ και μια χειμωνιάτικη φωτογραφία που ομορφαίνει την ατμόσφαιρα σ’ αυτή την απόμακρη γωνιά του κόλπου της Πρίγκηπος, χαρακτηρίζουν την ταινία του Σαλίμ που σκηνοθετεί με κάπως αργό ρυθμό, αλλά πάντως ενδιαφέροντα. (Κριτική μου στο myFilm.gr)
INFO
Προβάλλεται από 6/6/2019
Είδος: Κωμωδία, Αστυνομική 
Σκηνοθεσία: Χινέρ Σαλίμ 
Παίζουν: Μεχμέτ Κουρτουλούς, Εζγκί Μολά, Σανάι Γκούρλερ 
Σύνοψη: Η Λαίδη Γουίνσλεϊ, μία Αμερικανίδα συγγραφέας, δολοφονείται σε ένα μικρό τούρκικο νησί. Ο διάσημος επιθεωρητής Φεργκάν, απόμακρος αλλά και μεθοδικός στην δουλειά του, καταφθάνει από την Κωνσταντινούπολη για να αναλάβει την έρευνα. Γρήγορα θα βρεθεί αντιμέτωπος με καλά κρυμμένα μυστικά σε αυτό το απόμακρο κομμάτι της χώρας, όπου τα ταμπού αφθονούν, οι οικογενειακοί δεσμοί παραμένουν δυνατοί και οι παραδόσεις είναι ισχυρότερες απ’ οτιδήποτε άλλο…(Από τις Rosebud21-Seven)