21/6/19

Είμαι η Μητέρα – I am Mother

Επιστημονική φαντασία γύρω από τον άξονα διατήρησης και ανάπτυξης του ανθρώπινου είδους μετά από μια ολική καταστροφή της ανθρωπότητας.
Η ταινία αρχίζει με μηχανές ρομπότ, που ξεκινούν τη λειτουργία τους και κατασκευάζουν ένα ανθρωπόμορφο ρομπότ, το οποίο στη συνέχεια βγάζει από την κατάψυξη ένα έμβρυο και με στοργικές κινήσεις το τοποθετεί σε μια συσκευή-μήτρα, απ’ όπου θα το αφαιρέσει όταν θα έχει γίνει ένα όμορφο μωρό.

Το κοριτσάκι αυτό (που το ανθρωπόμορφο ρομπότ θα αποκαλεί Κόρη) θα μεγαλώσει στον ίδιο αποστειρωμένο χώρο όπου είχε κατασκευαστεί και το ρομπότ που θέλει να αυτοαποκαλείται Μητέρα. Οι σχέσεις Μητέρας και Κόρης θα είναι αρμονικές μέχρι που από τον εξωτερικό χώρο, που είναι απαγορευμένος στην Κόρη, θα εισβάλλει ζητώντας βοήθεια μια άλλη γυναίκα (την οποία υποδύεται σωστά απεγνωσμένη η Χίλαρι Σουάνκ).
Η Κόρη, έφηβος πλέον (Κλάρα Ρούγκαρτ) ξεκινώντας επαφή με την άγνωστη και αγνώστων προθέσεων γυναίκα, θα αρχίσει να αμφισβητεί τις προθέσεις του ανθρωποειδούς Μητέρα, γεγονός που θα τη φέρει σε σύγχυση.
Το φιλμ του Γκραντ Σπουτόρε, βαδίζει με αργά βήματα στο δρόμο που χάραξε ο Στάνλεϊ Κιούμπρικ με την Οδύσσεια του Διαστήματος (και τον σούπερ υπολογιστή HAL), που έθεσε τις βάσεις της διαμάχης Ανθρώπου και Μηχανής με όλες τις ψυχολογικές προεκτάσεις και τις αμφιβολίες που προκύπτουν πάνω στο εάν θα πρέπει οι Μηχανές να λειτουργούν μόνες τους και να παίρνουν πρωτοβουλίες.
Η Κλάρα Ρούγκαρτ, υποδύεται με πάθος την Κόρη που θέλει να απογαλακτισθεί και οι συνθήκες δεν της το επιτρέπουν, ενώ η εμφάνιση της Χίλαρι Σουάνκ, έρχεται πάνω στην ώρα που θα πρέπει η Κόρη να ωριμάσει και να ενηλικιωθεί. Αυτό που κρατάει το ενδιαφέρον του θεατή είναι οι προθέσεις της Μητέρας με τη αργόσυρτη, άχρωμη  και χωρίς συναισθήματα φωνή (ανήκει στην Ρόουζ Μπερν), αλλά και οι σχέσεις της με την πραγματική γυναίκα της παρέας, που εμφανίζεται απρόσμενα να χαλάσει την ηρεμία.
Κλειστοφοβική και ατμοσφαιρική επιστημονική φαντασία, με ψυχολογικές προεκτάσεις και αρκετά καλές ερμηνείες. (Κριτική μου στο myFilm.gr)
INFO
Σκηνοθεσία: Γκραντ Σπουτόρε
Παίζουν: Κλάρα Ρούγκαρτ, Χίλαρι Σουάνκ, Ρόουζ Μπερν (φωνή Μητέρας) και Λιού Χόκερ (σώμα Μητέρας)
Προβάλλεται αποκλειστικά στο Netflix