6/6/19

Αγκάθα: Η εξιχνίαση ενός φόνου - Agatha and the truth of murder

Χωρίς να είναι remake, αυτή η ταινία του Τέρι Λόαν διαπραγματεύεται το ίδιο περιστατικό της παλιότερης ταινίας «12 μέρες μυστηρίου» (Agatha, 1979) του Μάικλ Άπτεντ με τους Ντάστιν Χόφμαν, Βανέσα Ρέντγκρεϊβ και Τίμοθι Ντάλτον, το οποίο ήταν μια 11ήμερη εξαφάνιση της Αγκάθα Κρίστι, μετά από ένα αυτοκινητιστικό ατύχημα που είχε με το αυτοκίνητό της, το οποίο είχε βρεθεί εγκαταλειμμένο. 


Ο σύζυγός της, τότε, δεν είχε βοηθήσει καθόλου το ανακριτικό έργο της αστυνομίας (είχε προηγηθεί και αίτηση διαζυγίου εκ μέρους του) και όταν η διάσημη συγγραφέας ανακαλύφθηκε να κάνει διακοπές με διαφορετικό όνομα σε ένα ξενοδοχείο, δεν έδωσε καμία εξήγηση για την εξαφάνισή της.
Πάνω σ’ αυτή την πραγματική ιστορία, βασίζεται το σενάριο της (γυρισμένης για την τηλεόραση) ταινίας «Η εξιχνίαση ενός φόνου», που θέλει την Αγκάθα να προσπαθεί να εξιχνιάσει ένα φόνο, ύστερα από παράκληση μιας αναγνώστριάς της.
Γυρισμένη με αργό ρυθμό και πομπώδεις ερμηνείες, που προσφέρονται μόνο για την εκμάθηση της Αγγλικής γλώσσας, η ταινία δεν καταφέρνει να κρατάει το ενδιαφέρον του θεατή, παρά μόνο την περιέργειά του για το «ποιος είναι ο δολοφόνος». Κατά τα άλλα, τόσο τα κοστούμια όσο και τα ντεκόρ είναι πειστικά, όπως επίσης και η φωτογραφία με τις σέπια αποχρώσεις. (Κριτική μου στο myFilm.gr)
INFO
Προβάλλεται από 6/6/2019
Είδος: Αστυνομική, Μυστηρίου, Δράμα 
Σκηνοθεσία: Τέρι Λόαν 
Παίζουν: Ρουθ Μπράντλεϊ, Μπίμπι Κέιβ, Ντιν Άντριους
Σύνοψη: 1926. Με την προσωπική της ζωή στην χειρότερη φάση, και το συγγραφικό της έργο σε παύση, η νεαρή Αγκάθα Κρίστι εμπλέκεται σε ένα μυστηριώδες άλυτο έγκλημα. Η Φλόρενς βρίσκεται νεκρή σε ένα τρένο για το Χέιστιγκς και η έρευνα για τον δολοφόνο που ακολουθεί αποβαίνει άκαρπη. Η νονά της, απελπισμένη απευθύνεται στη Αγκάθα με την ελπίδα να πετύχει αυτό που η αστυνομία δεν κατάφερε, να βρει τον δολοφόνο. Η νεαρή συγγραφέας προσπαθεί να λύσει το μυστήριο βασισμένη στις γνώσεις της από τα μυθιστορήματα, σύντομα όμως καταλαβαίνει ότι ο δολοφόνος είναι πολύ πιο κυνικός και επικίνδυνος από οποιοδήποτε φανταστικό της ήρωα.
Μια αυθεντική ταινία μυστηρίου βασισμένη σε πραγματικά γεγονότα (Από την Spentzos Film)