9/5/19

Η πιο μεγάλη απάτη – J.T. Leroy

Η ταινία αφηγείται την ιστορία της συγγραφέως Λόρα Άλμπερτ, η οποία γράφοντας με το ψευδώνυμο Τζέι Τι Λιρόι γνωρίζει απροσδόκητη επιτυχία και ενώ πρέπει να εμφανιστεί, αυτή έχοντας συνηθίσει να μιλάει μόνον από τηλεφώνου ως Τζέι Τι, αποφεύγει τη δημοσιότητα
και στη θέση του εμφανίζει μια μικρότερη φίλη της, τη Σαβάνα Κνουπ, που έχει εμφάνιση αγοροκόριτσου και μπορεί να μεταμφιέζεται.
Έτσι, ο ανύπαρκτος Τζέι Τι Λιρόι, αποκτά οντότητα μέσω δύο γυναικών, της Σαβάνα που τον υποδύεται ως «σώμα» και της Λόρα, η οποία προκειμένου να κρατά και τον έλεγχο της κατάστασης, υποδύεται την υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων, ώστε να μιλάει η ίδια εκ μέρους του.
Στην ταινία, στους ρόλους της Σαβάνα και του Τζέι Τι Λιρόι, βρίσκεται η εξαιρετική (ως αγοροκόριτσο που δίνει και τις εσωτερικές του μάχες) Κίρστεν Στιούαρτ,  ενώ στο ρόλο της προβληματικής και ιδιόρρυθμης συγγραφέως, Λόρα, βρίσκεται η υπέροχη Λόρα Ντερν. 
Ο σκηνοθέτης Τζάστιν Κέλι έχει καταφέρει να γυρίσει μια ψυχολογική ταινία χαρακτήρων και διαταραγμένων σχέσεων χωρίς να χάνει το μέτρο και να δημιουργεί ψυχοπλάκωμα, παρόλο που και οι δύο ηρωίδες αντιμετωπίζουν προβλήματα όχι μόνον στη μεταξύ τους σχέση, αλλά και στις σχέσεις τους με τον περίγυρό τους. Άλλωστε, στην ανάλαφρη ατμόσφαιρα συμβάλλουν και η φωτεινή φωτογράφηση του Μπόμπι Μπουκόφσκι και η σχεδόν παιχνιδιάρικη μουσική της Τίνα Κβασνόσκι 
Το σενάριο της ταινίας βασίζεται στα απομνημονεύματα της Σαβάνα Κνουπ, που κυκλοφόρησαν με τίτλο «Κορίτσι αγόρι κορίτσι: Πώς έγινα ο Τζέι Τι Λιρόι» (Girl Boy Girl: How I Became JT Leroy). - (Κριτική μου για το myFilm.gr)
INFO
Προβάλλεται από 9/5/19
Είδος: Δράμα, Βιογραφία
Σκηνοθεσία: Τζάστιν Κέλι
Παίζουν: Κρίστεν Στιούαρτ, Λόρα Ντερν, Κέλβιν Χάρισον Τζούνιορ, Κόρτνεϊ Λοβ, Νταϊάν Κρούγκερ, Τζιμ Στάρτζες
Σύνοψη: Η Λόρα Άλμπερτ γράφει υποδυόμενη το avatar της, έναν νεαρό ομοφυλόφιλο άντρα που ζει στο περιθώριο με το όνομα JT LeRoy. Όταν το λογοτεχνικό της ντεμπούτο γίνει μπεστ σέλερ και ο JT LeRoy καταλήξει ο αγαπημένος του λογοτεχνικού κόσμου, σκέφτεται μία αλλόκοτη λύση για να διατηρήσει την ανωνυμία της, δίνοντας ζωή στο ψευδώνυμο της. Πρόκειται για την ανδρόγυνη αδελφή του φίλου της, τη Σαβάνα Κνουπ, που συνδέεται με τη φεμινιστική και περιθωριακή πλευρά της Λόρα. Οι δυο τους ζουν πια διπλές ζωές, μπαίνουν δυναμικά στη λογοτεχνική και κινηματογραφική ελίτ και ανακαλύπτουν τον πραγματικό τους εαυτό, ενώ υποδύονται. (Από την Tanweer)