29/3/19

Ο καθηγητής και ο τρελός - The professor and the madman

Βασισμένη στο ομώνυμο διεθνές μπεστ σέλερ του Σάιμον Γουίντσεστερ, η ταινία είναι μια συναρπαστική αληθινή ιστορία παραφροσύνης, ιδιοφυΐας και εμμονής, με πρωταγωνιστές δύο αξιόλογους άντρες που άφησαν το σημάδι τους γράφοντας το Λεξικό της Αγγλικής Γλώσσας της Οξφόρδης. Ένα εγχείρημα που ξεκίνησε το 1857 και ήταν ένα από τα πιο φιλόδοξα και επαναστατικά έργα του ανθρώπινου πνεύματος.

Ο Μελ Γκίμπσον και ο Σον Πεν αφήνουν έντονη τη σφραγίδα τους, σε μια ιστορία, η οποία όπως λέει και ο σκηνοθέτης, μπλέκει διάφορα είδη σε μία καθηλωτική και αξέχαστη ιστορία για δύο καταπληκτικούς ανθρώπους, οι οποίοι μέσα από μία παράξενη φιλία και παρά τα απίστευτα εμπόδια που βρέθηκαν μπροστά τους, κατέκτησαν μία από τις πιο ψηλές κορυφές της ακαδημαϊκής έρευνας και επηρέασαν όλο τον σύγχρονο κόσμο.
Με γνώμονα τα επίκαιρα θέματα της ιστορίας, το ύφος της ταινίας είναι σύγχρονο, καθώς αφηγείται μία σύγχρονη ιστορία που συμβαίνει στο παρελθόν. Μια ιστορική περίοδος με φιλοδοξίες της Βρετανικής Αυτοκρατορίας, που η κάμερα του Σέμραν τις αιχμαλωτίζει. 
Μια ταινία όχι απόλυτα ακριβής από ιστορική άποψη, αλλά με αυθεντική ατμόσφαιρα και δύο αρκετά καλές ερμηνείες, στην προσπάθεια να εξωραΐσουν τις αμφιλεγόμενες προσωπικότητες των δύο κεντρικών ηρώων.
INFO
Προβάλλεται από 28/3/19
Είδος: Δραματική, Βιογραφία, Ιστορική
Σκηνοθεσία: Π. Μπ. Σέμραν
Παίζουν: Μελ Γκίμπσον, Σον Πεν, Νάταλι Ντόρμερ, Έντι Μάρσαν, Τζένιφερ Ιλ, Τζέρεμι Ίρβιν, Ιοαν Γκρούφονρτ, Ντέιβιντ Ο’ Χάρα, Στίβεν Ντιλέιν, Στιβ Κούγκαν
Σύνοψη: Λονδίνο, 1872. Ο καθηγητής Τζέιμς Μάρεϊ (Μελ Γκίμπσον) αρχίζει να συγκεντρώνει ορισμούς με αφορμή την πρώτη έκδοση του Λεξικού της Οξφόρδης για την αγγλική γλώσσα. Λαμβάνει πάνω από 10,000 λήμματα από έναν δόκτορα Γουίλιαμ Μάινορ (Σον Πεν), ο οποίος είναι τρόφιμος σε άσυλο φρενοβλαβών εγκληματιών. (Από την Tanweer)