30/3/19

Τελική ενέδρα – The highway men

Ο Τζον Λι Χάνκοκ, αφηγείται την ιστορία των Φραν Χάμερ και Μάνι Γκολτ, των δύο ανθρώπων που έστησαν ενέδρα στην Μπόνι Πάρκερ και τον Κλάιντ Μπάροουζ και τους γάζωσαν με εκατοντάδες σφαίρες στις 23 Μαΐου 1934 και αφού προηγουμένως τα media της εποχής τους είχαν ηρωοποιήσει και ο κόσμος ευχόταν να μη συλληφθούν ποτέ.

Το σίγουρο είναι ότι εδώ δεν έχουμε ένα φιλμ «εξιδανίκευσης», όπως αυτό του Άρθουρ Πεν, με τη Φέι Ντάναγουεϊ και τον Γουόρεν Μπίτι στους ρόλους του παράνομου ζεύγους, παρόλο που παρακολουθώντας την ταινία του Χάνκοκ, περιμένεις να δεις να ξεμυτίζουν από κάποια γωνία οι δύο γοητευτικοί ηθοποιοί. 
Ο Χάνκοκ έχοντας στη διάθεσή του τον Κέβιν Κόστνερ (ως Χάμερ) και τον Γούντι Χάρελσον (ως Γκολτ), έχει δημιουργήσει μια ταινία δρόμου και ανοιχτών οριζόντων, στην οποία οι δύο πρώην Ρέιντζερς του Τέξας έχοντας αναλάβει την υπόθεση από την κυβερνήτη Μα Φέργκιουσον (την υποδύεται γραφικά η Κάθι Μπέιτς), προσπαθούν διασχίζοντας τεράστιες εκτάσεις μεταξύ τριών πολιτειών –και με βάση την εμπειρία και το ένστικτό τους- να «στριμώξουν» το αεικίνητο ζευγάρι εγκληματιών και να το εκτελέσουν εν ψυχρώ, επειδή «πρέπει να τελειώνουμε με δαύτους».
Από το σκληροτράχηλο ζευγάρι των πρώην Ρέιντζερς που έχουν επαναπροσληφθεί ως υπάλληλοι της «τροχαίας» (highway men), ενώ περιμένεις ότι ο Γούντι Χάρελσον με τα γένια τριών ημερών, θα έχει το ρόλο του κυνικού και ψυχρού αστυνομικού, συμβαίνει το αντίθετο: ο καθαρός και φρεσκοξυρισμένος οικογενειάρχης Κέβιν Κόστνερ είναι αυτός που πρώτα θα πυροβολήσει και ύστερα θα φωνάξει «ψηλά τα χέρια» στους εγκληματίες. 
Όπως και να έχει το πράγμα, η «Τελική ενέδρα» παρά την αργή αφήγηση, παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον από την παρουσία και τις ερμηνείες των Κόστνερ και Χάρελσον, την εξαιρετική φωτογραφία των απέραντων εκτάσεων και την αυθεντικότητα των κοστουμιών και των ντεκόρ, καθώς και από το γεγονός ότι αντιμετωπίζει την ιστορία των Μπόνι και Κλάιντ, από την πλευρά των «καλών», που εδώ έχουν μια καλή δικαιολογία να συμπεριφέρονται ως ψυχροί εκτελεστές και αξίζει τον κόπο να προσέξτε το διάλογο μεταξύ του Χάμερ (που ήθελε να γίνει ιεροκήρυκας)  και του πατέρα Μπάροουζ (που θεωρούσε το γιο του «ψυχούλα»). -Κριτική μου στο myFilm.gr-
INFO
Προβάλλεται από 29/3/19 αποκλειστικά στο Netflix
Είδος: Αστυνομική, Δράμα, Θρίλερ, Μυστηρίου 
Σκηνοθεσία: Τζον Λι Χάνκοκ 
Παίζουν: Κέβιν Κόστνερ, Γούντι Χάρλεσον, Κάθι Μπέιτς, Κιμ Ντίκενς  
Σύνοψη: Οι εγκληματίες γίνονται πρωτοσέλιδα. Οι αστυνομικοί γράφουν ιστορία. Από τον σκηνοθέτη Τζον Λι Χάνκοκ (Μια Σχέση Στοργής), η ταινία  αφηγείται τη μέχρι πρότινος άγνωστη αληθινή ιστορία των θρυλικών ντετέκτιβ που κατάφεραν να πιάσουν τους Μπόνι και Κλάιντ. Όταν ολόκληρο το σώμα του FBI και τα τελευταίας τεχνολογίας εγκληματολογικά μέσα δεν επαρκούν για να συλλάβουν τους πιο περιβόητους εγκληματίες του έθνους, δύο πρώην αστυνομικοί από το Τέξας (Κέβιν Κόστνερ και Γούντι Χάρελσον) πρέπει να βασιστούν στα ένστικτά τους και στις παλιές τους δεξιότητες για να ολοκληρώσουν την αποστολή τους (Από το Netflix)