14/3/19

Arctic

Μια καθηλωτική περιπέτεια επιβίωσης, στην οποία ο Μαντς Μίκελσεν χωρίς πολλά λόγια (στην κυριολεξία, διότι παίζει μόνος του) δίνει ένα ρεσιτάλ ερμηνείας, υποδυόμενος έναν άνθρωπο, που προσπαθεί να επιβιώσει στην Αρκτική,
την περιοχή στο Βόρειο Πόλο (για να μη μπερδευόμαστε με την αφιλόξενη Ανταρκτική του Νότιου Πόλου, που είναι και ακατοίκητη εκτός των περιστασιακών ερευνητικών σταθμών).
Ο σκηνοθέτης Τζο Πένα και το συνεργείο έχουν πραγματοποιήσει έναν πραγματικό άθλο για να κινηματογραφήσουν αυτή την περιπέτεια και να της δώσουν όσο περισσότερη αληθοφάνεια μπορούν. Και το καταφέρνουν μέχρις ενός σημείου, διότι η περιπέτεια παραμένει κλισέ, μιας και περιλαμβάνει όλα εκείνα τα στοιχεία του είδους. Μοναξιά, πάλη του ανθρώπου ενάντια στη φύση κάτω από αντίξοες συνθήκες, θέληση, υπομονή, ευρηματικότητα και επιμονή. Πρωτοτυπεί ίσως στο γεγονός, ότι δεν έχει flashback που να μας διευκρινίζει κάτι για το παρελθόν του βασικού ήρωα, κάποια στοιχεία του χαρακτήρα του ή των εκκρεμοτήτων και των υποχρεώσεων που μπορεί να έχει αφήσει πίσω του (οικογένεια, παιδιά, δουλειά, κάτι…). Δεν γνωρίζουμε τίποτα γι’ αυτόν εκτός του ότι έπεσε με αεροπλάνο στη μέση του πουθενά. Τέλος, από το φινάλε του φιλμ δεν απουσιάζει και το ηθικό δίδαγμα του αλτρουισμού, της αγάπης προς το συνάνθρωπο, χωρίς γενικά το φιλμ να έχει διδακτικό χαρακτήρα (εκτός ίσως από τους τρόπους και τις μεθόδους επιβίωσης).
Ο Μαντς Μίκελσεν δίνει ρεσιτάλ ερμηνείας, μόνος στις αχανείς εκτάσεις μιας ηπείρου, η οποία πρόσφατα αποτελεί για τους επιστήμονες ένα σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης για την πορεία του πλανήτη, λόγω των καιρικών μεταβολών που παρατηρούνται και της υπερθέρμανσης. Αξίζει να σημειωθεί, ότι οι επιστήμονες υποθέτουν πως αν η θερμοκρασία στη Γη ανεβεί κι άλλο η Αρκτική θα εξαφανιστεί με αποτέλεσμα την άνοδο της στάθμης της θάλασσας και θα απειληθούν ζώα όπως οι φώκιες και οι πολικές αρκούδες (Κριτική μου για το myFilm.gr)
INFO
Προβάλλεται από 14/3/19
Είδος: Δράμα, Περιπέτεια  
Σκηνοθεσία: Τζο Πένα 
Παίζουν: Μαντς Μίκελσεν, Μαρία Θέλμα Σμάραντοτιρ  
Σύνοψη: Ένας άνδρας παγιδεύεται στην καρδιά της Αρκτικής μετά την πτώση του αεροπλάνου του. Προσπαθεί να επιβιώσει κατασκευάζοντας το δικό του καταφύγιο, κάνει τα αδύνατα δυνατά προκειμένου να βρει τροφή, αλλά και να αποφύγει τους κινδύνους που προκύπτουν, ενώ την ίδια στιγμή δεν παραλείπει να στέλνει σήματα SOS, ελπίζοντας σε διάσωση. Ο ήρωάς μας πρέπει να αποφασίσει αν θα παραμείνει στην ασφάλεια του καταφυγίου του ή αν θα αναζητήσει ενδεχόμενη σωτηρία στο άγνωστο και εξαιρετικά αντίξοο περιβάλλον της Αρκτικής (Από την Weird Wave)