21/2/19

Αν η Οδός Μπιλ μπορούσε να μιλήσει - If Beale Street could talk

Η οδός Μπιλ είναι ένας δρόμος στη Νέα Ορλεάνη, όπου γεννήθηκε ο Louis Armstrong και η τζαζ. Ένας δρόμος σύμβολο για όλους τους μαύρους που γεννήθηκαν στην Αμερική σε οποιαδήποτε πόλη και γειτονιά. 

Η Οδός Μπιλ είναι η κληρονομιά τους, όπως αναφέρει ο Τζέιμς Μπάλντουιν, ο συγγραφέας του ομώνυμου βιβλίου, πάνω στο οποίο βασίστηκε η ταινία. Αυτό το μυθιστόρημα αφορά στην απόλυτη ανάγκη να εκφραστεί αυτή η κληρονομιά και περιστρέφεται γύρω από τον αγνό και ισχυρό έρωτα δύο νέων.
Ο σκηνοθέτης Μπάρι Τζένκινς (του βραβευμένου με Όσκαρ «Moonlight»), ρίχνει το βάρος της ταινίας του σ’ αυτόν τον έρωτα των δύο νεαρών μαύρων με φόντο το Χάρλεμ σε μια εποχή ρατσισμού και έντονων προκαταλήψεων (γύρω στο 1970) και μέσα από αδρά χαραγμένους χαρακτήρες περιγράφει συναισθήματα και καταστάσεις που συγκλονίζουν με την ευαισθησία τους και γοητεύουν μέσα από τις ερμηνείες της Κίκι Λέιν και του Στέφαν Τζέιμς.
Ο έρωτάς τους θα περάσει «δια πυρός και σιδήρου» όταν ο Φόνι (Στέφαν Τζέιμς)  ενοχοποιείται για κάτι που δεν έχει κάνει και κλείνεται στη φυλακή, ενώ η Τις (Κίκι Λέιν) είναι έγκυος και εισπράττει την αντιπάθεια των γονιών του γι’ αυτό, την ίδια ώρα που η μητέρα της (συγκλονιστική η Ρετζίνα Κινγκ, υποψήφια για Όσκαρ Β’ Γυναικείου) προσπαθεί να «πλησιάσει» τη μοναδική μάρτυρα η οποία με την κατάθεσή της μπορεί να αθωώσει τον γαμπρό της. Η εσωτερική δύναμη της Τις, οι ψυχικές αντοχές του Φόνι και η ευαισθησία της μητέρας της, η αγάπη της προς το ζευγάρι συγκινούν σ’ αυτή την  καλογυρισμένη ταινία χαρακτήρων, που διαθέτει και μια υποβλητική, καταπιεστική μουσική. 
Συνολικά μια πολύ καλή ταινία. (Κριτική μου στο myFilm.gr)
INFO
Προβάλλεται από 21/2/19
Είδος: Αισθηματική, Δράμα, Κοινωνική
Σκηνοθεσία: Μπάρι Τζένκινς
Παίζουν: Κίκι Λέιν, Στίβεν Τζέιμς, Ρετζίνα Κινγκ, 
Σύνοψη: Χάρλεμ, αρχές δεκαετίας του ’70. Η Τις (Κίκι Λέιν) και ο Φόνι (Στίβεν Τζέιμς) είναι πολύ ερωτευμένοι. Η ζωή τους ανατρέπεται όταν ο Φόνι φυλακίζεται για ένα έγκλημα που δεν έχει διαπράξει. Η Τις ανακαλύπτει ότι είναι έγκυος και αγωνίζεται με τη βοήθεια του δικηγόρου και της οικογένειας της για να αποδείξει την αθωότητα του.(Από την Feelgood)