21/2/19

Εξόριστος συγγραφέας - Dovlatov

Μια ταινία από την καθημερινότητα (έξι μέρες από τη ζωή) ενός από τους πιο γνωστούς συγγραφείς της Σοβιετικής Ένωσης, του Σεργκέι Ντοβλάτοφ που ενώ εξέδωσε 12 βιβλία έγινε διάσημος μετά θάνατό του σε ηλικία μόλις 48 ετών. 

Ο σκηνοθέτης Αλεξέι Τζερμάν ακολουθεί τον Ντοβλατόφ μια βδομάδα του Νοεμβρίου του 1971 και ενώ στη Σοβιετική Ένωση του Μπρέζνιεφ ετοιμάζονται να γιορτάσουν την επανάσταση. 
Από την πρώτη σκηνή σε κερδίζει η ερμηνεία του Μίλαν Μάριτς, ο οποίος ως Ντοβλατόφ, προσπαθεί να εκδώσει κάποιο μυθιστόρημά του, το οποίο απορρίπτεται από το σοβιετικό καθεστώς, όπως άλλωστε και αρκετών φίλων του, οι οποίοι αναγκάζονται να συμβιβαστούν προκειμένου να επιβιώσουν λογοτεχνικά και κυριολεκτικά. Ο Ντοβλάτοφ χωρισμένος, με μια κόρη που υπεραγαπά και ζει με τη μητέρα του που θέλει να τον δει μεγάλο συγγραφέα, αγωνίζεται να αναδειχθεί μέσα από το έργο του, παραμένοντας πιστός στο όραμά του, στις αξίες του και ασυμβίβαστος.
Μέσα από τις λευκές και ομιχλώδεις εικόνες του Αλεξέι Τζερμάν, ξεπετάγονται όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά του ολοκληρωτικού καθεστώτος και ιδιαίτερα απέναντι στους συγγραφείς που έχουν κάτι να πουν, αλλά εμποδίζονται ή και αυτολογοκρίνονται για να ζήσουν. Το λεπτό χιούμορ (ένας χαρακτήρας δείχνει αντίγραφο του πίνακα «Κραυγή» του Μουνκ σε φίλο του. «Η Κραυγή του Μουνκ από την έκθεση» του λέει. Και ο άλλος ρωτάει: «Ήταν στην έκθεση για την οικονομία μας;») εναλλάσσεται με το δράμα που ζουν οι νέοι συγγραφείς και ποιητές (που ζουν με το όνειρο μήπως κάποτε καταφύγουν στη Δύση) και την τραγωδία (όταν σε πάρτι αυτοκτονεί νεαρός ποιητής που έχουν απορρίψει τα ποιήματά του).
Χαρακτηριστική βρήκα την εναρκτήρια σκηνή, όπου στο ναυπηγείο ετοιμάζουν κινηματογραφική προπαγανδιστική ταινία για την επανάσταση και εκεί ο Ντοβλατόφ έχει την ευκαιρία να μιλήσει με τους ηθοποιούς που υποδύονται τους θρυλικούς Γκογκόλ, Τολστόι και Ντοστογιέφσκι και του μιλούν σαν να είναι οι πραγματικοί. (Κριτική μου στο myFilm.gr)
INFO
Προβάλλεται από 21/2/19
Είδος: Δράμα, Βιογραφική  
Σκηνοθεσία: Αλεξέι Γκερμάν Τζούνιορ
Παίζουν: Μίλαν Μάριτς, Ντανίλα Κοζλόφσκι, Έλενα Σουγιέκα, Αρτίρ Μπεσάστνι, Έλενα Λιάντοβα, Αντόν Σαγκίν, Σβετλάνα Κοντσέκοβα, Πιοτρ Γκασόβσκι 
Σύνοψη: Έξι μέρες από τη ζωή του συγγραφέα Σεργκέι Ντοβλάτοφ, στις οποίες προσπαθεί να διατηρήσει το ταλέντο, την αξιοπρέπεια και την καλλιτεχνική του ταυτότητα στη Σοβιετική Ένωση του 1970, ενώ την ίδια στιγμή βλέπει τους συναδέλφους του να καταπιέζονται από το καθεστώς.(Από την Ama Films)