21/2/19

Θα μπορούσες ποτέ να με συγχωρέσεις; - Can you ever forgive me?

Η ταινία αναφέρεται στην πραγματική ιστορία της βιογράφου Λι Ίσραελ, η οποία στη δεκαετία του ’70 από επιτυχημένη συγγραφέας είχε καταλήξει σε μια looser, που είχε φτάσει στο σημείο να πουλάει τα υπάρχοντά της για να περιθάλψει το γάτο της. 

Αναγκασμένη από αυτή τη φτώχεια, είχε την έμπνευση να πλαστογραφεί επιστολές διασήμων και να τις πουλάει σε ειδικά καταστήματα συλλεκτικών ειδών, βοηθούμενη σ’ αυτό και από άλλον ένα περιθωριακό φίλο της τον Τζακ.
Η Μάριελ Χέλερ, βασισμένη στη βιογραφία «Can you ever forgive me?» έχει γυρίσει μια τρυφερή ταινία, οδηγώντας μάλιστα με τις δραματικές ερμηνείες τους στα Όσκαρ 2019, τη Μελίσα ΜακΚάρθι, που είναι εξαιρετική ως Λι Ίσραελ, ένα ρόλο πέρα από αυτούς που την έχουμε συνηθίσει μέχρι σήμερα για Όσκαρ Α’ Γυναικείου και τον Ρίτσαρντ Γκραντ (ως Τζακ) για Όσκαρ Β’ Ανδρικού.
Η ταινία της Χέλερ, πέραν του βιογραφικού χαρακτήρα της, αποτελεί και ένα παράθυρο στη Νέα Υόρκη της διανόησης του 1980 με φόντο τον κόσμο των συλλεκτών, των βιβλιοθηκών και των βιβλιοπωλείων με βασικό μέρος των γυρισμάτων το μπαρ του Julius στο Greenwich Village που επέζησε της ποτοαπαγόρευσης γιατί έγινε χώρος ελεύθερης έκφρασης τάσεων και απόψεων.
Η αυθεντικότητα στα χρώματα, τα σκηνικά και τη διακόσμηση που ακολουθούν την αισθητική των δεκαετιών ’70 και ‘80 αποτελεί ένα ακόμη ατού αυτής της ταινίας, που παρακολουθείται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και κυρίως χάρη στην ερμηνεία του ζευγαριού, που έχουν μεταξύ τους εξαιρετική χημεία. (Κριτική μου στο myFilm.gr)
INFO
Προβάλλεται από 21/2/19
Είδος: Βιογραφική, Κομεντί, Αστυνομική 
Σκηνοθεσία: Μάριελ Χέλερ
Παίζουν: Μελίσα ΜακΚάρθι, Ρίτσαρντ Ι. Γκραντ, Ντόλι Γουέλς, Μπεν Φαλκόνε, Τζέιν Κέρτιν 
Σύνοψη: Η Μελίσα ΜακΚάρθι πρωταγωνιστεί στην κινηματογραφική μεταφορά της βιογραφίας CAN YOU EVER FORGIVE ME?, την αληθινή ιστορία της κορυφαίας σε πωλήσεις βιογράφου διασημοτήτων (και γατόφιλης) Λι Ισραήλ (Μελίσα ΜακΚάρθι) που έβγαζε τα προς το ζην κατά τη δεκαετία του ’70 και του ’80 καταγράφοντας τις ζωές διασήμων όπως Κάθριν Χέπμπορν, Ταλούλα Μπάνκχεντ, Εστέ Λόντερ και της δημοσιογράφου Ντόροθι Κιλγκάλεν. Όταν η Λι δεν μπορούσε να εκδώσει πια τα έργα της καθώς θεωρούνταν ξεπερασμένα, μετέτρεψε την τέχνη της σε απάτη, με τη βοήθεια του πιστού της φίλου Τζακ (Ρίτσαρντ Ε. Γκραντ). - (Από την Odeon)