23/1/19

«Βασικός ύποπτος» του Lee Child

Από τους συγγραφείς που είναι τεχνίτες στην αφήγηση και άπαξ και αρχίσεις να διαβάζεις δεν σταματάς παρά στην τελευταία σελίδα.
Το  «Βασικός ύποπτος» (εκδ. Bell, σε μετάφραση Παλμύρας Ισμυρίδου), είναι άλλη μια περιπέτεια του γνωστού Τζακ Ρίτσερ τον οποίο στον κινηματογράφο υποδύθηκε δύο φορές ο Τομ Κρουζ και για τον οποίο έχω ξαναγράψει. 

Στο σημείο αυτό θα πρέπει να τονισθεί, ότι το συγκεκριμένο είναι το 4ο βιβλίο του Τζακ Ρίτσερ, σε νέα έκδοση. Από εκείνα δηλαδή, που ο αναγνώστης μαθαίνει κάποιες λεπτομέρειες «προσωπικών δεδομένων» όπως το γιατί ο Ρίτσερ είναι ένας περιπλανώμενος ήρωας, χωρίς σπίτι, χωρίς πιστωτικές κάρτες και άδεια οδήγησης (που στην Αμερική είναι και κάρτα ασφάλισης) και γιατί προτιμά να ζει μόνος του χωρίς δεσμεύσεις.
Σ’ αυτή την περιπέτεια ο Ρίτσερ είναι ο βασικός ύποπτος για το φόνο δύο στρατιωτικών:  της Έιμι Κάλαν και της Κάρολαϊν Κουκ, οι οποίες είχαν πολλά κοινά σημεία μεταξύ τους. Ακολουθούσαν στρατιωτική καριέρα, έπεσαν θύματα σεξουαλικής παρενόχλησης από ανωτέρους τους και υποχρεώθηκαν να εγκαταλείψουν το στρατό.
Κα οι δύο βρέθηκαν δολοφονημένες με τον ίδιο ακριβώς τρόπο: Γυμνές, βουτηγμένες σε στρατιωτική μπογιά για καμουφλάζ, μέσα στην μπανιέρα τους, χωρίς σημάδια πάλης στο σώμα τους. Οι προφάιλερ του FBI έβγαλαν το συμπέρασμα πως έχουν να κάνουν μ' έναν πανέξυπνο κατ' εξακολούθηση δολοφόνο, που δρα με συγκεκριμένο σκοπό. Έναν μοναχικό, αδίστακτο εκτελεστή, άνθρωπο του στρατού, που και τα δύο θύματα γνώριζαν καλά. Κάποιον δηλαδή σαν τον «δικό μας» τον Τζακ Ρίτσερ που πρέπει να αποδείξει την αθωότητά του και να βρει το δολοφόνο.
Όπως προανέφερα, η αφήγηση του Τσάιλντ διαθέτει ευφυή πλοκή, δυναμικούς χαρακτήρες και ρυθμό που συναρπάζουν.