27/12/18

Vice: Ο δεύτερος στην ιεραρχία - Vice

Πρωτότυπη, τολμηρή αλλά και ανατρεπτική βιογραφία του Ντικ Τσέινι, πρώην αντιπροέδρου των ΗΠΑ, από τον σεναριογράφο και σκηνοθέτη της ταινίας «Το μεγάλο σορτάρισμα» Άνταμ ΜακΚέι, ο οποίος κατά την αφήγηση του Vice, παρεμβάλλει χιουμοριστικές αλληγορικές σκηνές, που επεξηγούν τις σκέψεις του Ντικ Τσέινι και δίνουν ένα κωμικό στοιχείο στην ιστορία του, που από ασήμαντος γραφειοκράτης στην Ουάσινγκτον έπεσε στα χέρια του Ράμσφελντ και στην περίοδο 2001-2009 επί προεδρίας Τζορτζ Μπους Νεώτερου, εξελίχθηκε σε μακιαβελικός τύπος που επηρέασε ακόμα και μέχρι σήμερα την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ.

Στον πρωταγωνιστικό ρόλο βρίσκεται ένας αγνώριστος από τα κιλά Κρίστιαν Μπέιλ, ενώ στο ρόλο της φιλόδοξης και πιεστικής συζύγου του βρίσκεται η Έιμι Άνταμς (The Fighter, Οδηγός Διαπλοκής). Ο κατά βάση κωμικός ηθοποιός Στιβ Καρέλ (έχει παίξει και στο Μεγάλο Σορτάρισμα) υποδύεται τον κυνικό, υπολογιστή, αριβίστα Ντόναλντ Ράμσφελντ, που από καθοδηγητής του Τσέινι κατέληξε υφιστάμενός του, ενώ το ρόλο του προέδρου Τζορτζ Μπους του Νεώτερου τον κρατάει γλαφυρά ο Σαμ Ρόκγουελ (Τρεις Πινακίδες Έξω Από το Εμπινγκ στο Μιζούρι).
Το σενάριο είναι κάτι παραπάνω από μια βιογραφία. Περισσότερο είναι μια ταινία για τον εγωισμό και την αλαζονεία της εξουσίας και για την τραγική κατάληξη που μπορεί να έχουν οι κυβερνώντες, όταν ξεχνούν ότι τίποτα δεν είναι μόνιμο στους διαδρόμους της εξουσίας και ότι όλοι υποβλέπουν όλους. 
Ο ΜακΚέι έχει κρατήσει κάποιες αποστάσεις από την πολιτική και έχει δώσει το βάρος στις τεχνικές διατήρησης της ισχύος και της παραμονής στην εξουσία με κάθε τρόπο, πράγμα που καθιστά την ταινία και επίκαιρη.
Η σφιχτή σκηνοθεσία, το πυκνό σενάριο και οι καλές ερμηνείες κάνουν ακόμα πιο ενδιαφέρουσα την ταινία  (Κριτική μου στο myFilm.gr)
INFO
Προβάλλεται από 27/12/18
Είδος: Βιογραφική / Δράμα    
Σκηνοθεσία: Άνταμ ΜακΚέι
Παίζουν: Έιμι Άνταμς, Κρίστιαν Μπέιλ, Στιβ Καρέλ, Σαμ Ροκγουελ, Μπιλ Πούλμαν, Άλισον Πιλ, Τάιλερ Πέρι, Έντι Μαρσάν, Σία Γουίγκαμ, Λίλι Ρέιμπ
Σύνοψη: Η κινηματογραφική βιογραφία του Ντικ Τσένεϊ αμφιλεγόμενου Αντιπροέδρου των ΗΠΑ και ο καθοριστικός ρόλος του στην εξωτερική πολιτική της Αμερικής επί προεδρίας Τζορτζ Μπους. Η ταινία σκιαγραφεί κωμικά και γλαφυρά πώς ένας γραφειοκράτης από την Ουάσιγκτον ανελίχθηκε αθόρυβα σε έναν από τους πιο ισχυρούς ανθρώπους στον κόσμο, σε μια περίοδο που στιγματίστηκε από την επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου και τις στρατιωτικές επιχειρήσεις των ΗΠΑ σε Ιράκ και Αφγανιστάν. Ο Τσένεϊ αναδιαμόρφωσε την Αμερική και τον κόσμο με τρόπους που εξακολουθούν να επηρεάζουν τις εξελίξεις μέχρι και σήμερα.
Διανομή: Odeon & Audiovisual