27/12/18

Το ξέρουν όλοι - Todos lo saben

Ένα ισπανόφωνο ψυχολογικό μελόδραμα χαρακτήρων, από τον Ασγκάρ Φαραντί (Ο Εμποράκος, Ένας Χωρισμός) με κεντρική ηρωίδα την 40χρονη Λάουρα, η οποία επιστρέφει από την Αργεντινή στο χωριό της, για το γάμο της αδερφής της, κατά τη διάρκεια του οποίου η μικρή κόρη της εξαφανίζεται. 

Η εξαφάνιση και το γεγονός ότι όλοι αποφεύγουν να αναμείξουν την αστυνομία, θα γίνει η αφορμή να αποκαλυφθούν μυστικά που αφορούν τόσο τη Λάουρα, όσο και το παρελθόν των μελών της οικογενείας της. 
Ο Φαραντί ξεπλέκει αργά το μυστήριο, έχοντας δώσει προηγουμένως στοιχεία θρίλερ γύρω από την εξαφάνιση του κοριτσιού, ενώ ασκεί κοινωνική κριτική διεισδύοντας ταυτόχρονα στις σχέσεις των οικογενειών, που δεν είναι πάντοτε αρμονικές όσο φαίνονται και πολλές φορές στηρίζονται και στα οικονομικά συμφέροντα. Φυσικά, επενδύει στις ερμηνείες, τόσο της υπέρ το δέον δραματικής Πενέλοπε Κρουζ, όσο και σ’ αυτήν του ταλαντούχου Αργεντινού ηθοποιού Ρικάρντο Νταρίν, που υποδύεται τον θεοσεβούμενο σύζυγό της, που έχει αφήσει την τύχη του κοριτσιού στα χέρια του Θεού. Από κοντά, ο Χαβιέρ Μπαρδέμ που υποδύεται το νεανικό της έρωτα, που θα είναι και αυτός ο οποίος θα σπεύσει να τη βοηθήσει.
Λίγο αργό σκηνοθετικά, αλλά με σωστά δομημένους χαρακτήρες, το φιλμ θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί ως… ηθογραφικό θρίλερ, το οποίο στηρίζεται στα επικρατούντα ήθη της ισπανικής επαρχίας, εκεί όπου στις μικρές κοινωνίες ξέρουν πολλά ο ένας για τον άλλο, αλλά δεν μιλούν για να μην εκθέσουν και εκτεθούν, μέχρι να συμβεί κάποιο γεγονός που θα λειτουργήσει ως καταλύτης, όπως η εξαφάνιση της έφηβης και θα εκτεθούν όλοι (Κριτική μου στο myFilm.gr)
INFO
Προβάλλεται από 27/12/18
Είδος: Δράμα / Αισθηματική
Σκηνοθεσία: Ασγκάρ Φαραντί 
Παίζουν: Χαβιέ Μπαρδέμ, Πενέλοπε Κρουζ, Ρικάρντο Νταρίν   
Σύνοψη: Η Λόρα ταξιδεύει με την κόρη και το γιο της στο χωριό που μεγάλωσε για το γάμο της αδερφής της. Οι εντάσεις όμως δε λείπουν από την οικογένεια της και τα συναισθήματα που τρέφει για τον παλιό της φίλο Πάκο περιπλέκουν ακόμη περισσότερο την κατάσταση. Η γιορτή συνεχίζεται όταν το ρεύμα πέφτει ξαφνικά και η κόρη της Λόρα εξαφανίζεται.
Διανομή: Seven Films