6/12/18

Κλέφτες καταστημάτων - Shoplifters - Une affaire de famille

Η Ιαπωνία σε κρίση και μέσα από την ταινία αυτή, ολόκληρος ο κόσμος, αφού ο σκηνοθέτης Χιροκάζου Κόρε-Έντα με οδηγό ένα πραγματικά εξαιρετικό σενάριο γεμάτο σημαντικές καθοριστικές λεπτομέρειες και ανατροπές, συνθέτει το πορτρέτο της κοινωνίας.

Η φτωχή οικογένεια που συντηρείται με μικροκλοπές, μέσα στο σπίτι της οποίας εισχωρεί και γίνεται κοινωνός της καθημερινότητάς της, ο φακός του σκηνοθέτη, βρίσκεται τοποθετημένη στις παρυφές της σύγχρονης κοινωνίας (θα μπορούσε να είναι και της Ευρωπαϊκής), και αποτελεί ένα συνταρακτικό κοινωνικό πορτρέτο των δύσκολων καιρών μας.  
Ταυτόχρονα, είναι και μια ρεαλιστική μελέτη πάνω στις ανθρώπινες σχέσεις, στην αληθινή έννοια των δεσμών και στα στοιχεία εκείνα που μας κάνουν αληθινούς ανθρώπους. Τελικά, το δημιούργημά του, αποτελεί έναν βαθιά συγκινητικό ύμνο στην ανθρωπιά, που κρύβεται ίσως και στα πιο απρόσμενα μέρη.  
Η οικογένεια, για τον Χιροκάζου Κόρε-Έντα, είναι ο μοναδικός δεσμός που μπορεί να αντέξει μέσα σε οποιαδήποτε κρίση, κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες που ρυθμίζονται ή επιβάλλονται από απροσδόκητους παράγοντες. Σημειωτέον ότι η ιστορία του, τοποθετείται στην Ιαπωνία μετά τους σεισμούς του 2011.
Η φωτογραφία του Κόντο Ριότο και η μουσική του Χοσόνο Χαρουόμι έρχονται να συμπληρώσουν αυτό το πολυεπίπεδο, λιτό και ταυτόχρονα λυρικό ποίημα, με τις έξοχες ερμηνείες (ειδικά των μικρών παιδιών), το οποίο δεν πρέπει να χάσετε (Κριτική μου στο myFilm.gr)
INFO
Προβάλλεται από 6/12/18
Σκηνοθεσία: Χιροκάζου Κόρε-Έντα
Ηθοποιοί: Κίριν Κίκι, Λίλι Φράνκι, Σακούρα Αντό 
Είδος: Δράμα 
Μετά από μια εξόρμηση για άλλη μια μικροκλοπή, ο Οσάμου και ο γιος του συναντούν ένα μικρό κορίτσι μέσα στο κρύο. Στην αρχή διστακτική να αφήσουν το κορίτσι να μείνει μαζί τους, η σύζυγος του Οσάμου συμφωνεί να αναλάβουν τη φροντίδα της αφού καταλαβαίνει ότι έχει περάσει μεγάλες δυσκολίες. Αν και η οικογένεια είναι φτωχή, ίσα-ίσα τα βγάζουν πέρα με τις δουλειές τους και τις μικροκλοπές, μοιάζουν να ζουν ευτυχισμένοι μαζί, μέχρι που ένα απρόβλεπτο γεγονός αποκαλύπτει κρυμμένα μυστικά και βάζει σε κίνδυνο τους δεσμούς που τους ενώνουν.
Διανομή: One from the heart