27/12/18

Ο ένοχος - Den skyldige - The guilty

Ένα φιλμ για τα βιαστικά συμπεράσματα και πώς είναι δυνατόν αυτά να αλλάξουν τη ζωή των ανθρώπων μέσα σε λίγες στιγμές. Επίσης, μια αφορμή για να πούμε ότι εάν ξέρεις να κινείς την κάμερα και να κόβεις σωστά τα πλάνα, μπορείς να γυρίσεις ταινία με έναν μόνον ηθοποιό. Αρκεί βέβαια αυτός να είναι σαν τον Γιάκομπ Σέντεργκρεν, που σηκώνει όλο το βάρος της ταινίας μόνος του, με τη φωνή, το βλέμμα και τις εκφράσεις του.

Από τα πρώτα πλάνα, έχουμε να κάνουμε με έναν αξιωματικό της αστυνομίας σε δουλειά ρουτίνας. Είναι ο αξιωματικός Άσγκερ Χολμ, που σηκώνει το τηλέφωνο της Άμεσης Δράσης και ή δίνει συμβουλές στον καλούντα, ή ενημερώνει προϊσταμένους και συναδέλφους του, πού να σπεύσουν.
Σταδιακά, μαθαίνουμε ότι δεν ήταν πάντα τηλεφωνητής αλλά άνθρωπος της δράσης και ότι την επομένη περνάει από δίκη, στην οποία μάλιστα ένας υφιστάμενος συνεργάτης του είναι κύριος μάρτυρας υπεράσπισης, χωρίς να μαθαίνουμε λεπτομέρειες. 
Ακολουθεί ένα τηλεφώνημα από μια γυναίκα, την Ίμπεν, η οποία κινδυνεύει ενώ η κόρη της είναι στο σπίτι με το μικρότερο αδελφό της. Ο Άσγκερ, που μοιάζει συναισθηματικός τύπος, αναλαμβάνει προσωπικά την υπόθεση και παρά το ότι έχει λήξει η βάρδια του στο τηλεφωνικό κέντρο, παραμένει για να τη λύσει τηλεφωνικά, ενώ από τους διαλόγους με τους συναδέλφους του που εναλλάσσονται στις βάρδιες, καταλαβαίνουμε ότι δεν είναι και τόσο αποτελεσματικός όταν παίρνει πρωτοβουλίες.
Αν το φιλμ ήταν παραγωγή του προηγούμενου αιώνα και δεν ήταν Δανέζικο, θα λέγαμε ότι είναι του Χίτσκοκ, αλλά δεν είναι. Ο σκηνοθέτης Γκούσταβ Μέλερ καθηλώνει το θεατή με λιτά μέσα. Διαθέτει δε, και την εξαιρετική ερμηνεία του Γιάκομπ Σέντεργκρεν και έτσι καταφέρνει να κρατάει το ενδιαφέρον του θεατή μέχρι την τελευταία στιγμή (Κριτική μου στο myFilm.gr)
INFO
Προβάλλεται από 27/12/18
Είδος: Δράμα / Αστυνομική / Θρίλερ  
Σκηνοθεσία: Γκούσταβ Μέλερ 
Παίζουν: Γιάκομπ Σέντεργκρεν 
Σύνοψη: Ο Άσγκερ Χολμ, αστυνομικός, τηλεφωνητής στα επείγοντα περιστατικά, απαντάει το ένα μετά το άλλο τηλεφωνήματα ρουτίνας και κλήσεις σε βοήθεια σε μια βάρδια που μοιάζει τυπική. Μέχρι που η κλήση μιας γυναίκας που πιθανά έχει απαχθεί θα δώσει στη βραδιά μια αναπάντεχη τροπή αποκαλύπτοντας ένα έγκλημα πολύ μεγαλύτερο από αυτό που νόμιζε αρχικά. Μαζί θα φέρει στην επιφάνεια τα δικά του τραύματα.
Διανομή: One from the heart