16/11/18

Μαίρη Σέλεϋ – Mary Shelley

Μια ταινία για τη Μαίρη Σέλεϋ, τη διάσημη συγγραφέα για το βιβλίο της «Φρανκενστάιν ή Ένας σύγχρονος προμηθέας». Πέρυσι το Δεκέμβριο, διάβασα το βιβλίο (εκδ. Λιβάνη) και έβγαλα το συμπέρασμα –επιγραμματικά- ότι αν αξίζει κάτι από αυτή τη «γοτθική» νουβέλα, είναι το γεγονός ότι γράφτηκε από μια ρομαντική κοπέλα στα 23 χρόνια της, σε μια εποχή που η συγγραφή μυθιστορημάτων θεωρείτο αντρικό προνόμιο.
Το βιβλίο αυτό έτυχε αρκετών κινηματογραφικών και τηλεοπτικών αποδόσεων, είτε ως θρίλερ τρόμου, είτε ως δράμα, είτε ως κωμωδία. Άλλων επιτυχημένων στο είδος τους και άλλων, αποτυχημένων. (Για το βιβλίο διαβάστε ΕΔΩ) Αυτή η ταινία αφορά στη συγγραφέα του, λίγο πριν το γράψει.
Βλέποντας την ταινία, για τη ζωή της Σέλεϋ, περίμενα το μεγαλύτερο βάρος της να πέφτει στο χαρακτήρα της ηρωίδας και στο πώς διαμορφώθηκε και επηρεάστηκε για να γράψει αυτή τη νουβέλα, αλλά το μόνο που έχει καταφέρει είναι να απεικονίζει  τη μισαλλοδοξία, τις ανισότητες και τις ακραίες προκαταλήψεις που επικρατούσαν εκείνη την εποχή. Και το καταφέρνει μέσα από τη γενική ατμόσφαιρα του φιλμ και από τη σχέση της με τον Πέρσυ Σέλεϋ, αδιαφορώντας για τις επί μέρους ερμηνείες, όπου όλοι οι ηθοποιοί (με πρώτη την Ελ Φάνινγκ) φαίνονται να διεκπεραιώνουν τις υποχρεώσεις τους.
Ατμοσφαιρικά, είναι ένα ελκυστικό φιλμ. Ιστορικά δεν ξέρω αν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.
INFO
Προβάλλεται από 15-11-18
Είδος: Δράμα / Βιογραφική / Αισθηματική   
Σκηνοθεσία: Χάιφα Αλ-Μανσούρ
Παίζουν: Ελ Φάνινγκ, Μέισι Ουίλιαμς, Ντάγκλας Μπουθ, Στίβεν Ντιλέιν, Μπελ Πάουλι  
200 χρόνια μετά την έκδοση του «Φρανκενστάιν», η ταινία αυτή έρχεται για να μας συστήσει τη γυναίκα που βρίσκεται πίσω από τη συγγραφή του μυθιστορήματος, που στιγμάτισε την παγκόσμια λογοτεχνία. Η ταινία σκιαγραφεί το ειδύλλιο ανάμεσα στον ποιητή Πέρσι Σέλλεϋ και τη 16χρονη Μαίρη Γουόλστονκραφτ Γκόντγουιν που είχε ως αποτέλεσμα τη συγγραφή της εμβληματικής γοτθικής νουβέλας από την Γκόντγουιν, σε μια εποχή κατά την οποία οι γυναίκες συγγραφείς δεν έχαιραν ιδιαίτερου κύρους.
Διανομή: Odeon