21/11/18

Dogman

Βασισμένη σε ένα πραγματικό περιστατικό, η ταινία του Ματέο Γκαρόνε (Reality και Gomorra) θίγει με σκληρό -και ταυτόχρονα λυρικό- τρόπο, σε πρώτο επίπεδο, το θέμα της χαμένης αξιοπρέπειας και της εκδίκησης.

Σε μια μίζερη παραλιακή πόλη και σε ένα παρακμιακό μουντό και υγρό περιβάλλον ο Μαρσέλο ένας μικροκαμωμένος και άσχημος άνθρωπος, διατηρεί ένα χώρο (με την επωνυμία Dogman), στο οποίο περιποιείται με ιδιαίτερη στοργή και φροντίδα σκύλους, ενώ παράλληλα έχει μια καταστροφική φιλική σχέση με ένα θηριώδη χρήστη ουσιών, τον Σιμόνε. Έναν αγριάνθρωπο, πρώην πυγμάχο, που τρομοκρατεί όλο τον κόσμο στην περιοχή. Ακόμα και τον ίδιο τον Μαρσέλο, που άγνωστο γιατί (το σενάριο δεν μας το εξηγεί ποτέ) αισθάνεται γι’ αυτόν μεγάλη φιλία και εξαιρετική αφοσίωση, παρά το γεγονός ότι τον ταπεινώνει συνέχεια. Σαν ένα κουτάβι που προσκολλάται σε ένα μεγαλόσωμο σκύλο και εκείνος το απωθεί συνεχώς.
Η σχέση τους θα δοκιμαστεί, θα προβληματίσει ιδιαίτερα τον καταπιεσμένο Μαρσέλο και θα μεταβάλλει τον χαρακτήρα του, όταν συλλαμβάνεται ως ένοχος ληστείας και προτιμά να εκτίσει ποινή φυλάκισης ενός έτους, αντί να «καρφώσει» στην αστυνομία ότι ήταν συνεργός του Σιμόνε που την είχε διαπράξει.
Τον χαρακτήρα του Μαρσέλο, υποδύεται καθηλωτικά ο Μαρσέλο Φόντε, ο οποίος εκφράζει σπαρακτικά όλα εκείνα τα εναλλασσόμενα συναισθήματα ενός ζωόφιλου και καταπιεσμένου ανθρώπου, που ζει στη μιζέρια, χωρίς ανταπόκριση στη φιλία που προσφέρει και υφίσταται την ταπείνωση, την καταρράκωση της αξιοπρέπειάς του, που αργότερα μετατρέπεται σε μίσος και αγριότητα. Μας προσφέρει μια συγκλονιστική ερμηνεία, με αποκορύφωμα τις σκηνές προς το φινάλε της ταινίας. 
Ο Ματέο Γκαρόνε ξεφεύγει από τα στερεότυπα της πάλης του καλού με το κακό και μέσα από το πλαίσιο του παρακμιακού τοπίου και του χαρακτήρα του Μαρσέλο, θίγει το θέμα των προσωπικών επιλογών και των συνεπειών τους για να καταλήξει στο δισυπόστατο της ανθρώπινης φύσης και να μας θυμίσει το αρχαίο λατινικό ρητό «ο άνθρωπος στον άνθρωπο (συμπεριφέρεται σαν) λύκος» (Homo Hominis Lupus). Και επί του προκειμένου, μπροστά στα μάτια των αθώων σκύλων του Dogman (Κριτική μου στο myFilm.gr)
INFO
Προβάλλεται από 22/11/18
Είδος: Δράμα /  Αστυνομική / Θρίλερ  
Σκηνοθεσία: Ματέο Γκαρόνε
Παίζουν: Μαρτσέλο Φόντε, Εντοάρντο Πέσκε, Νούντζια Σκιάνο, Αντάμο Ντιονίζι
Σύνοψη: Ο Μαρτσέλο, ένας μικροκαμωμένος και ευγενικός φροντιστής σκύλων, μπλέκεται σε μια επικίνδυνη περιπέτεια με τον Σιμόνε, έναν πρώην βίαιο μπόξερ που τρομοκρατεί ολόκληρη τη γειτονιά. Σε μια προσπάθεια να επιβεβαιώσει την αξιοπρέπειά του, ο Μαρτσέλο θα προβεί σε μια απροσδόκητη πράξη εκδίκησης.
Διανομή: Feelgood