25/10/18

Η διαπαιδαγώγηση της Κάμερον Ποστ - The miseducation of Cameron Post

Βασισμένη στο μυθιστόρημα της Έμιλυ Ντάνφορθ «Η κακή εκπαίδευση της Κάμερον Ποστ», η ταινία αφορά ουσιαστικά σε μια ιστορία επιβίωσης ενός νεαρού, ορφανού κοριτσιού από την Πενσυλβανία, μέσα σε ένα ίδρυμα «θεραπείας της έλξης από το ίδιο φύλο». 

Η Κλόι Γκρέις Μορέτς υποδύεται υπέροχα την Κάμερον και εκφράζει τόσο τη νεανική περιέργεια του χαρακτήρα που υποδύεται, όσο και την πρόωρη ωριμότητά της, που θα φέρει τα πάνω κάτω στο ίδρυμα, σε μια εποχή που η ομοφυλοφιλία εθεωρείτο τεράστιο αμάρτημα και έπρεπε να «θεραπευθεί» με θεολογικο-θρησκευτικό τρόπο. 
Η Ντεζιρέ Ακαβάν δημιουργεί στο πρόσωπο της Κάμερον, μια χαμηλών τόνων επαναστάτρια, η οποία αντί να εκρήγνυται από οργή με όσα υπερβολικά βλέπει να διαδραματίζονται μέσα στο ίδρυμα, προτιμά να επιμένει στα ερωτήματα που τη βασανίζουν με ηρεμία και πείσμα. Είναι χαρακτηριστική η σκηνή με τον επιθεωρητή που έχει επισκεφθεί το ίδρυμα και ρωτά εάν κακομεταχειρίζονται (χτυπούν ή βρίζουν) τα παιδιά και εκείνη του λέει ότι «δεν υπάρχει σωματική ή λεκτική κακοποίηση, αλλά συναισθηματική» φέρνοντάς τον έτσι σε δύσκολη θέση.
Δεν είναι εύκολο το θέμα της ταινίας, αλλά η Ντεζιρέ Ακαβάν με βοήθεια την εξαιρετική ερμηνεία της Κλόι Γκρέις Μορέτς καταφέρνει να αναδείξει τόσο τον πουριτανισμό της εποχής, όσο και την αδυναμία αντιμετώπισης των αισθημάτων των εφήβων, αλλά και την ακαταλληλότητα ορισμένων από αυτούς που έχουν αναλάβει τη διαπαιδαγώγηση της νεολαίας. Στην ταινία, οι προϊστάμενοι του ιδρύματος είναι αδέλφια και πρώην ομοφυλόφιλοι που βρήκαν το σωστό δρόμο μέσα από τη θρησκεία, ενώ στην πραγματικότητα είναι καταπιεσμένα άτομα, που με τη σειρά τους καταπιέζουν τους τροφίμους του ιδρύματος. Η δε διευθύντρια (Τζένιφερ Ίλι) θυμίζει την Μορτίσια από την Οικογένεια Άνταμς, τόσο ψυχρή και απόμακρη με το ψεύτικο χαμόγελό της.
Η Κάμερον (και το βλέπουμε έντονα στο εκφραστικό βλέμμα της Κλόι Γκρέις Μορέτς) γνωρίζει ότι είναι μια φυσιολογική έφηβη που ανταποκρίνεται στις φυσικές της επιθυμίες και με την ήρεμη στάση της, προσπαθεί να μην υποκύψει, αλλά ούτε και να καταρρεύσει. Εξαιρετική ηθοποιός.  
Η σκηνοθεσία δεν πέφτει σε μελοδραματισμούς και αντιμετωπίζει με σοβαρότητα και σεβασμό το θέμα. (Κριτική μου στο myfilm.gr)
INFO
Προβάλλεται από 25/10/18
Είδος: Κοινωνική / Δράμα
Σκηνοθεσία: Ντεζιρέ Ακαβάν
Παίζουν: Κλόι Γκρέις Μορέτς, Τζον Γκάλαγκερ Τζ., Σάσα Λέιν, Φόρεστ Γκούντλακ, Τζένιφερ Ίλι
Σύνοψη: Η Κάμερον Ποστ είναι, φαινομενικά, το πρότυπο της μαθήτριας λυκείου. Αλλά, όταν την πιάνουν στα πράσα με μία συμμαθήτριά της στο πίσω κάθισμα ενός αυτοκινήτου τη βραδιά του σχολικού χορού, την στέλνουν σε ένα κέντρο επαναπροσδιορισμού & θεραπείας για έφηβους που «πάσχουν» από ερωτική έλξη για άτομα του ίδιου φύλου. Στο κέντρο, η Κάμερον υπόκειται σε εξωπραγματική πειθαρχία, αμφίβολες μεθόδους «απo-ομοφυλοποίησης» και τραγούδια Χριστιανικής Ροκ. Όμως, αυτό το παράδοξο μέρος της προσφέρει, ταυτόχρονα, τη δυνατότητα να συμμετέχει σε μια γκέι κοινότητα. Για πρώτη φορά, η Κάμερον έρχεται σε επαφή με άτομα που της μοιάζουν και καταφέρνει να βρει τη δική της θέση ανάμεσα σε άλλους «απόβλητους».
Διανομή: Weird Wave