18/10/18

Loro

Ένα δυομισάωρο έπος του Πάολο Σορεντίνο (Τέλεια ομορφιά), που προσπαθεί να σκιαγραφήσει τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι μέσα από τον περίγυρό του (ο τίτλος Loro σημαίνει: Αυτοί), στον οποίο φυσικά περιλαμβάνει και όλα εκείνα τα πρόσωπα που παρευρίσκονταν στα «μπούνγκα-μπούνγκα» πάρτυ του Ιταλού μεγιστάνα των ΜΜΕ και πρώην πρωθυπουργού. 

Βέβαια, ο εξαιρετικός αυτός σκηνοθέτης ξεκαθαρίζει τη θέση του από την αρχή, με δήλωση πως ό,τι θα δούμε είναι προϊόν φαντασίας και κάθε ομοιότητα με πρόσωπα ή καταστάσεις είναι συμπτωματική και πάντως στην ταινία παρελαύνουν και υπαρκτά πρόσωπα. Κάπως έτσι, ώστε να μην πάρει θέση πάνω σε όσα πρόκειται να μας δείξει.
Έτσι, στο πρώτο μέρος της ταινίας, μας κουράζει με τα εξωφρενικά πάρτυ του Σίλβιο, που διοργανώνουν άλλοι γι’ αυτόν ή που οργανώνει εκείνος, αφού βλέπουμε συνεχώς καλλίγραμμες (ή και γεμάτες κυτταρίτιδα) νεαρές υπάρξεις να λικνίζονται υπό τους ήχους εκκωφαντικής μουσικής.
Στο δεύτερο μέρος και αφού έχει επέλθει οπτικός κορεσμός, ο σκηνοθέτης της Τέλειας Ομορφιάς, βρίσκει κάπου τον «πολιτικό» εαυτό του και μέσα από τους διαλόγους του Μπερλουσκόνι με τον consigliere του, προσπαθεί να μας δείξει ότι ο Σίλβιο είναι ο καθρέφτης της κοινωνίας μας και να μην έχουμε καμία εμπιστοσύνη στους πολιτικούς, διότι όλοι ίδιοι είναι και άλλοι το δείχνουν, ενώ άλλοι υποκρίνονται (το σύνηθες άλλοθι του διεφθαρμένου)
Το φινάλε της πλούσιας και θεαματικής αυτής ταινίας είναι συγκλονιστικό και δεν θα το αποκαλύψω, αλλά θα πρέπει να δείξετε μεγάλη αντοχή. Δυόμιση ώρες είναι αυτές.
Άφησα για το τέλος την ερμηνεία του άπιαστου Τόνι Σερβίλο, που θυμίζει έντονα τον Μπερλουσκόνι και είναι ο μόνος που πραγματικά σε κερδίζει. Αλλά όπως γράφω συνήθως «ένας κούκος δεν φέρνει την άνοιξη». (Κριτική μου στο myFilm.gr)
INFO
Προβάλλεται από 18/10/18
Είδος: Βιογραφική 
Σκηνοθεσία: Πάολο Σορεντίνο 
Παίζουν: Τόνι Σερβίλο, Ρικάρντο Σκαμάρτσιο, Κιάρα Λέτζι, Φαμπρίτσιο Μπεντιβόλιο, Έλενα Σοφία Ρίτσι 
Σύνοψη: Ο Paolo Sorrentino (Η Τέλεια Ομορφιά) συνεργάζεται ξανά με τον Toni Servillo σε πληθωρική ταινία που, αν και βασίζεται σε πραγματικά περιστατικά, επιστρατεύει τη μυθοπλασία για να κάνει το πορτρέτο της Ιταλίας υπό την επήρεια του Σίβλιο Μπερλουσκόνι. Το δίδυμο μεταφέρει στο πανί σκηνές από την πολύκροτη ζωή του μεγιστάνα των μέσων μαζικής ενημέρωσης και πρώην πρωθυπουργού της Ιταλίας, καλύπτοντας τα χρόνια μεταξύ 2006 και 2010.  
Διανομή: Feelgood