18/10/18

Το ένστικτο της επιβίωσης - Journeyman

Το ένστικτο της επιβίωσης είναι ο κεντρικός άξονας γύρω από τον οποίο περιστρέφεται αυτό το (συνεπές προς τον εαυτό του) μελόδραμα και ο σεναριογράφος – σκηνοθέτης – πρωταγωνιστής της ταινίας, μέσα από την ιστορία ενός μποξέρ που καταρρέει μετά την κατάκτηση του τίτλου
και αμέσως πρέπει να παλέψει για να κατακτήσει ξανά την ομιλία, την κίνηση και τη μνήμη του, πετυχαίνει να μας δείξει πως με αγάπη, αποφασιστικότητα, θάρρος, κουράγιο και με τη βοήθεια των φίλων, τα πράγματα μπορεί να γίνουν καλύτερα. Ένα θετικό μήνυμα, όταν έχεις χάσει τον εαυτό σου και προσπαθείς να τον ξαναβρείς.
Το θέμα δεν είναι εάν το σενάριό της ταινίας έχει αληθοφάνεια, αλλά εάν εξυπηρετείται ο σκοπός του και ο Πάντι Κονσινταϊν, χωρίς σκηνοθετικούς ακροβατισμούς και με μια συγκλονιστική ερμηνεία, πάνω σε ένα ρόλο που τον έχει ράψει στα μέτρα του, μας θυμίζει ότι το ένστικτο της επιβίωσης υπάρχει σε όλα τα έμβια όντα. Έχει στήσει ένα σωστό χαρακτήρα, έναν παγκόσμιο πρωταθλητή πυγμαχίας μεσαίων βαρών, επαγγελματία, στη δύση της καριέρας του, ταπεινό, ευγενικό και πάνω από όλα ένα τρυφερό σύζυγο και πατέρα. Μας τον δείχνει να προετοιμάζεται ψυχολογικά για οποιοδήποτε αποτέλεσμα και να κερδίζει στον τελικό έναν αλαζόνα αντίπαλο, αλλά μια Πύρρειο νίκη, που θα του αλλάξει τη ζωή. 
Δίπλα στον πυγμάχο-«φυτό», τοποθετεί μια υπομονετική γυναίκα που του μιλάει νύχτα–μέρα (η Τζόντι Γουίτακερ στο ρόλο της Έμμα είναι λιτή και εκφραστική), ενώ τους φίλους από την ομάδα του στην πυγμαχία, τους δείχνει να τον θυμούνται με καθυστέρηση (αλλά καλύτερα από το να τον ξεχνούσαν), και να του συμπαρίστανται να πετύχει κάτι καλύτερο στη θεραπεία του, από το να συμπεριφέρεται σαν νήπιο, πλην όμως με κουράγιο και θέληση για ένα νέο ταξίδι ζωής. (Κριτική μου στο myFilm.gr)
INFO
Προβάλλεται από 18/10/18
Είδος: Δράμα  
Σκηνοθεσία: Πάντι Κονσιντάιν
Παίζουν: Πάντι Κόνσινταϊν, Τζόντι Oυίτακερ, Πολ Πόπλγουελ
Σύνοψη: Ο Μάτι Μπέρτον είναι παγκόσμιος πρωταθλητής στο μποξ. Πλησιάζοντας το τέλος της καριέρας του, θέλει να βγάλει χρήματα για να εξασφαλίσει μια άνετη ζωή στη σύζυγό του Έμμα και στην μικρή του κόρη Μία. Κατά τη διάρκεια ενός πολύωρου αγώνα, ο Μάτι τραυματίζεται σοβαρά και πέφτει σε κώμα. Όταν ξυπνά, ξεκινά ο πραγματικός αγώνας καθώς ο Μάτι που έχει χάσει τη μνήμη του, καλείται να ενώσει το παζλ της διαλυμένης ζωής του κομμάτι-κομμάτι. Μια όμορφη και δυνατή ιστορία για την απώλεια και τελικά τη νίκη.
Διανομή: Odeon