25/10/18

Ψυχρός Πόλεμος – Cold War - Zimna Vojna

Η ταινία αφορά σε μια ρομαντική, παθιασμένη ερωτική ιστορία που θυμίζει το δικό μας «μαζί δεν κάνουμε και χώρια δεν μπορούμε» και είναι αφιερωμένη στους γονείς του σκηνοθέτη και σεναριογράφου Πάβελ Παβλικόφσκι που μάλιστα έδωσε τα ονόματά τους, στους δύο κεντρικούς και αντιφατικούς χαρακτήρες, που ουσιαστικά βρίσκονται διαρκώς σε ένα πόλεμο, όπως και ο Ψυχρός που χρησιμοποιείται ως φόντο στην ταινία, ενώ και η μουσική της εκφράζει όλα τα συναισθήματα του ζευγαριού: αγάπη, απώλεια, ερωτικό πάθος και πόνος.
Η Ζούλα (η Τζοάνα Γκούλιγκ είναι εξαιρετική), έχει ταπεινή καταγωγή και συμμετέχει σε ένα παραδοσιακό συγκρότημα που γι’ αυτήν είναι ο τρόπος της για να ξεφύγει από την φτώχια. Τραγουδά και χορεύει, έχει εκρηκτικό ταμπεραμέντο και ο Κομμουνισμός γι’ αυτήν να είναι μια αποδεκτή συνθήκη. Δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα, μέχρι την εμφάνιση του Βίκτορ.
Ο Βίκτορ (ο Τόμας Κοτ έξοχος), είναι εξευγενισμένος και μορφωμένος, ένας χαρισματικός μουσικός, του οποίου η αστική ευγένεια έχει ανάγκη την εκρηκτική ενέργεια της Ζούλα (τα αντίθετα έλκονται). Έχει σπουδάσει στο Παρίσι και μολονότι είναι εξαιρετικός κλασικός πιανίστας, το αληθινό του πάθος είναι η τζαζ. Στο πίσω μέρος του μυαλού του, βρίσκεται η Δύση και η ελευθερία της μουσικής του έκφρασης.
Θα γνωριστούν και θα αγαπηθούν με πάθος, αλλά υπάρχει ένα καθεστώς που παρεμβαίνει και η πολιτική θα διαμορφώσει το πλαίσιο μέσα στο οποίο κινούνται. Σαν μοναδικός δρόμος για επιβίωση διαφαίνεται η προδοσία, ενώ η όποια συμμόρφωση, ή αντίθεση στο σταλινικό καθεστώς καθορίζει τους χαρακτήρες τους και φέρνει στην επιφάνεια τις δυνάμεις και τις αδυναμίες τους.
Θα χωρίσουν και θα ξανασυναντηθούν, αφού έχει ακολουθήσει ο καθένας τη δική του ζωή μεταξύ Πολωνίας, Γαλλίας, Γιουγκοσλαβίας και αντίστροφα. Ο θεατής παρακολουθεί την ιστορία τους, μέσα στο ιστορικό πλαίσιο των ετών 1949 – 1964 και καλείται να φανταστεί γεγονότα, κατά τη διάρκεια των σκηνοθετικών  blackout, που τον μεταφέρουν από τη μια χώρα στην άλλη και από τη μουσική επένδυση, που ξεφεύγει από τη στρατευμένη λαϊκή πολωνική και τη σοβιετική, στη τζαζ και στο ροκ.
Το ασπρόμαυρο 1,33:1 format  (που ο σκηνοθέτης είχε χρησιμοποιήσει και στην «Ida») και η πλαστική φωτογραφία με τα υπέροχα κάδρα, προσθέτουν στο λυρισμό της ταινίας (Κριτική μου στο myfilm.gr)
INFO
Προβάλλεται από 25/10/18
Είδος: Δράμα 
Σκηνοθεσία: Πάβελ Παβλικόφσκι 
Παίζουν: Τζοάνα Κούλιγκ, Αγκάτα Κούλεζα, Τόμας Κοτ, Σεντρίκ Καν  
Σύνοψη: H παθιασμένη ερωτική ιστορία δύο εντελώς διαφορετικών ανθρώπων, με φόντο τον Ψυχρό Πόλεμο στην Πολωνία, το Βερολίνο, τη Γιουγκοσλαβία και το Παρίσι. Ένας άντρας και μια γυναίκα γνωρίζονται στα συντρίμμια της μεταπολεμικής Πολωνίας. Παγιδεύονται σε έναν μοιραίο έρωτα που τους καταδικάζει να βρίσκονται δεμένοι ο ένας με τον άλλον. Οι πολιτικές συνθήκες, τα ελαττώματα τους, αλλά και μια σειρά από ατυχείς συγκυρίες τους χωρίζουν και τους ενώνουν σε έναν έρωτα διαχρονικά αδύνατο.
Διανομή: Seven Films