18/10/18

Δύσκολες ώρες στο Ελ Ροαγιάλ - Bad times at the El Royale

Με το που ξεκινάει η ταινία και με τα πρώτα πολύχρωμα, ακόμα και νυχτερινά, πλάνα που συνοδεύονται με μουσική της δεκαετίας του ’60, αλλά και με τον πρώτο πυροβολισμό, σκέφτεσαι «δεν μπορεί, βλέπω Ταραντίνο». Δεν είναι όμως έτσι.
Απλά βλέπεις μια απομίμηση του «Μισητοί οκτώ», μόνον που εδώ είναι επτά και το σενάριο (το εξυπνότερο που έχω δει τα τελευταία χρόνια, το πιο συμπαγές και πιο ολοκληρωμένο) είναι γραμμένο από τον ίδιο το σκηνοθέτη Ντρου Γκοντάρ, οποίος έχει γράψει επίσης τα σενάρια των ταινιών «Το μικρό σπίτι στο δάσος», «Η διάσωση» και «Cloverfield».
Το ξενοδοχείο Ελ Ροαγιάλ διασχίζεται από την οριογραμμή των πολιτειών Καλιφόρνια και Νεβάδα, οπότε στο μισό της Νεβάδα επιτρέπεται ο τζόγος, ενώ στο άλλο μισό όχι. Κάποτε ήταν μεγάλο και τρανό, αλλά τώρα έχει ερημώσει και σ’ αυτό πρώτοι καταφθάνουν ο Τζεφ Μπρίτζες ως ιερέας και η Σύνθια Ερίβο ως τραγουδίστρια της soul. Ακολουθεί ο Τζον Χαμ (είχα πάθει πλάκα μαζί του στο σήριαλ Mad Men), ως πράκτορας του FBI που μιλάει απευθείας με τον Χούβερ και ψάχνει για κάτι «πολύ δυνατό» και ύστερα από κάπου ξετρυπώνει ο ρεσεψιονίστας Μάιλς, ένα αδύναμο ανθρωπάκι με «πολλές αμαρτίες προς εξομολόγηση» στον ιερέα, που το υποδύεται ο Λιούις Πούλμαν. Ύστερα έρχονται η Ντακότα Τζόνσον με την Κέιλι Σπένι, οι οποίες έχουν ξεφύγει από μια κατασκήνωση με παιδιά των λουλουδιών, στην οποία κυριαρχεί η φυσιογνωμία του Κρις Χέμσγουορθ, που κι αυτός θα φτάσει εκεί, αφού τις κυνηγάει.
Όλοι τους έχουν παρελθόν και το μαθαίνουμε σταδιακά με flashbacks, όπως σταδιακά ανακαλύπτουμε και τους χρόνους εξέλιξης της ιστορίας και αυτό το βρήκα πολύ διασκεδαστικό, διότι δημιουργεί εκπλήξεις.
Βρήκα εξαιρετικά όμορφη (και διασκεδαστική) αυτή τη βίαιη και αιματοβαμμένη ταινία (όχι στο βαθμό του Σπιτιού που Έκτισε ο Τζακ).
 Μη μου πείτε ότι ο Ντρου Γκοντάρ μιμείται τον Κουέντιν Ταραντίνο, διότι θα σας θυμίσω το ρητό του μεγάλου Ζαν Λικ Γκοντάρ «Δεν έχει σημασία από πού παίρνεις κάτι, αλλά που το οδηγείς», στο οποίο μάλιστα ρητό αναφερόταν και η καθηγήτρια σεναρίου (την υποδυόταν η Κέιτ Μπλάνσετ) στην ταινία «Μανιφέστο» στο τελευταίο επεισόδιο, που διακωμωδούσε το «Δόγμα 95» των Λάρς φόν Τρίερ και Τόμας Βίντερμπεργκ. Ο Ντρου Γκοντάρ καταφέρνει να σε καθηλώνει με απλά πράγματα και με φανταστική μουσική υπόκρουση της δεκαετίας του 60 (και των αρχών του 70).- 
(Κριτική μου στο myFilm.gr)
INFO
Προβάλλεται από 18/10/18
Είδος: Θρίλερ / Δράμα 
Σκηνοθεσία: Ντρου Γκοντάρ 
Παίζουν: Τζεφ Μπρίτζες, Σίνθια Ερίβο, Ντακότα Τζόνσον, Τζον Χαμ, Κέιλι Σπένι, Λιούις Πούλμαν, Νικ Όφερμαν, Κρις Χέμσγουορθ 
Σύνοψη: Επτά άγνωστοι, ο καθένας με ένα κρυμμένο μυστικό, συναντιούνται στο Ελ Ροαγιάλ της Λίμνης Τάχο, ένα ερειπωμένο ξενοδοχείο με σκοτεινό παρελθόν. Κατά τη διάρκεια μιας μοιραίας νύχτας, όλοι θα έχουν μια τελευταία ευκαιρία για λύτρωση… πριν όλα πάνε κατά διαόλου.  
Διανομή: Odeon