19/7/18

Ο εικοστός μου αιώνας– My 20th Century

Μια σπάνια κινηματογραφική προσέγγιση της ορμητικής εισόδου του εικοστού αιώνα στην τότε συντηρητική κοινωνία και ένα ιδιόρρυθμο ουγγρικό φιλμ του 1989, με αναφορές στον ασπρόμαυρο κινηματογράφο. 

Από την οθόνη παρελαύνουν υπαρκτά πρόσωπα (Έντισον, Τέσλα, Βάινεγκερ, Τολστόι), που μαζί με τα πρόσωπα των αδελφών Ντόρα και Λίλυ (τις υποδύεται η Ντορότα Σέγκντα ξεδιπλώνοντας ένα εκπληκτικό ταλέντο στην αναπαράσταση δυο διαφορετικών χαρακτήρων)  δημιουργούν ένα εκρηκτικό μίγμα, που αναφέρεται στο ρόλο των πιθανοτήτων στην ζωή, στην τυχαιότητα ως παράγοντα διαμόρφωσης της ταυτότητας, στη γυναικεία φύση και σεξουαλικότητα, στο βλέμμα του άνδρα στην γυναίκα και πολλά άλλα θέματα.
Μια πρωτότυπη εικαστικά ταινία που μαζί με το soundtrack από τις όπερες «Μάκβεθ» του Τζουζέπε Βέρντι και «Σταχτοπούτα» του Τζοακίνο Ροσίνι, φέρνει στο νου σκηνοθέτες όπως ο Ρενουάρ, ο Κάπρα ή και Γουέλς.
Για την ιστορία, το φιλμ παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα το 2000, στα πλαίσια αφιερώματος στην Ένιεντι του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης. Η πρεμιέρα του στην Αθήνα, πραγματοποιήθηκε τον Μάρτιο του 2016, στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος, στο πλαίσιο του αφιερώματος Cine Magyar που διοργάνωσε η Carousel Films, με την παρουσία της σκηνοθέτριας Ίλντικο Ένιεντι, ενώ στο τελευταίο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, παρουσιάστηκε το σύνολο του έργου της. (Κριτική μου για το myFilm.gr)
INFO
Είδος: Δράμα (1989)
Προβάλλεται από 19/7/18
Σκηνοθεσία: Ίλντικο Ένιεντι  
Παίζουν: Ντορότα Σέγκντα, Όλγεγκ Γιανόφσκι, Πέτερ Ντόμπαϊ, Πάουλους Μάνκερ  
Τη νύχτα του 1880, όταν ο Τόμας Έντισον παρουσίασε δημόσια τον πρώτο ηλεκτρικό λαμπτήρα στο Νιου Τζέρσεϊ, δυο δίδυμα κορίτσια βλέπουν το πρώτο φως στην Βουδαπέστη. H Ντόρα και η Λίλυ, ζουν πουλώντας σπίρτα στους περαστικούς, απάγονται από αγνώστους και μεγαλώνουν χωρισμένες. Η χαραυγή του 20ου αιώνα βρίσκει την Ντόρα ψευτοαριστοκράτισσα τυχοδιώκτρια και την Λίλυ αναρχική βομβίστρια. Οι δυο τους, περνώντας αναρίθμητες περιπέτειες, θα συνδεθούν ξανά μέσω του Ζ, ενός μυστηριώδους, γοητευτικού ταξιδιώτη, ενώ ανακαλύψεις, νέες θεωρίες, ιδέες και κινήματα, σαρώνουν την ανθρωπότητα.
Carousel Films