21/6/18

Ένα αξέχαστο καλοκαίρι - Verano 1993

Η ισπανίδα σεναριογράφος και σκηνοθέτης Κάρλα Σιμόν, με αυτό το φιλμ-ντεπούτο σκιαγραφεί το μοναχικό και ανάμικτων συναισθημάτων καλοκαίρι (του 1993) της Φρίντα, ενός μικρού κοριτσιού που πρέπει να αντιμετωπίσει την απώλεια της μητέρας του και την προσαρμογή του σε μια νέα οικογένεια, στους θείους της σε ένα χωριό έξω από τη Βαρκελώνη, μακριά από το αστικό περιβάλλον που είχε συνηθίσει να ζει.

Η ταινία της Σιμόν, αν και με αργό χωρίς νεύρο ρυθμό, αντιμετωπίζει με σοβαρότητα και υπευθυνότητα τα αντιφατικά συναισθήματα και τις ψυχολογικές μεταπτώσεις και τις παρορμήσεις του εξάχρονου κοριτσιού που πρέπει να προσαρμοστεί στη νέα του οικογένεια και δεν καταφεύγει στο εύκολο μελόδραμα αν και το σενάριο διαθέτει δραματικές καταβολές.
Η κάμερα ακολουθεί την μικρή πρωταγωνίστρια, που πραγματικά εκπλήσσει με την ερμηνεία της, από το ύψος των ματιών της και έτσι ο θεατής ζει από κοντά και μέσα από τα μάτια του παιδιού το συναίσθημα της απώλειας, της αρχικής ανασφάλειας και των αμφιβολιών που συνήθως τρέφουν τα παιδιά -όταν αλλάζουν περιβάλλον- για τις προθέσεις των μεγαλύτερων.
Συνολικά έχουμε μια ταινία ωρίμανσης και προσαρμογής. Ατμοσφαιρική και απλή στα νοήματά της, αισιόδοξη, με ειλικρινείς προθέσεις και αρκετά καλές ερμηνείες, τόσο από τις δύο βασικές πρωταγωνίστριες (Λάγια Αρτίγκας που υποδύεται τη Φρίντα και Πάουλα Ρόμπλες), όσο και από τους λοιπούς συντελεστές.(Κριτική μου στο myFilm.gr)
INFO
Προβάλλεται από 21/6/18
Είδος: Δράμα / Οικογενειακή  
Σκηνοθεσία: Κάρλα Σιμόν
Παίζουν: Λάγια Αρτίγκας, Πάουλα Ρόμπλες, Μπρούνα Κούζι, Νταβίντ Βερνταγκουέρ, Φερμί Ράιχατς, Μόντσε Σαντζ
Σύνοψη: Η εξάχρονη Φρίντα κοιτάζει σιωπηλά τα τελευταία αντικείμενα που μπαίνουν σε κουτιά στο διαμέρισμα της μητέρας της που έχει πεθάνει. Αποχαιρετώντας την, οι φίλοι της ακολουθούν το αυτοκίνητο κουνώντας τα χέρια τους. Αν και η οικογένεια του αγαπημένου θείου της την υποδέχεται με ανοιχτή αγκαλιά, η Φρίντα χρειάζεται πολύ καιρό να συνηθίσει το νέο της σπίτι στην εξοχή, μακριά από τη Βαρκελώνη. Οι στιγμές παιδικού ενθουσιασμού και ξεγνοιασιάς, εναλλάσσονται με μοναχικές σκέψεις. Το βράδυ, η Φρίντα προσεύχεται για τη μητέρα της, που της λείπει τόσο πολύ, ενώ την ημέρα προσπαθεί να βρει τη θέση της σε αυτή τη νέα ζωή.
Διανομή: One from the heart