8/6/18

Ακρότητες - First reformed

Ψυχοπλακωτικό αλλά θα αρέσει. Μια ψυχαναλυτική μελέτη του Πολ Σρέιντερ, πάνω σε ένα δύσκολο χαρακτήρα, αυτόν ενός στρατιωτικού ιερέα σε κατάθλιψη, για τον οποίο δεν ξέρουμε τίποτα.  Ο Ιθαν Χοκ στο ρόλο του ιερέα σε κερδίζει από τα πρώτα πλάνα της ταινίας, η οποία διαθέτει ακριβώς εκείνο το στοιχείο που συζητούσαν στην πασίγνωστη συνομιλία τους οι δύο μεγάλοι σκηνοθέτες (βιβλίο «Χίτσκοκ - Φρανσουά Τρυφώ» - εκδόσεις Ύψιλον, 2007): ανεξαρτήτως του είδους του -έλεγαν οι άνθρωποι- ένα φιλμ θα πρέπει να έχει suspense που να σε κερδίζει από τα πρώτα λεπτά και εδώ αυτό το στοιχείο υπάρχει.

Ο ιερέας, από τα πρώτα λεπτά γράφει στο ημερολόγιό του, το οποίο μάλιστα προτίθεται να καταστρέψει μετά από ένα χρόνο και ο σκηνοθέτης ξεδιπλώνει αργά, το χαρακτήρα του, τις ιστορίες του και τα μυστικά του, τις αδυναμίες του και τα πάθη του. Υπάρχουν πολλά θέματα προς συζήτηση (θρησκευτικά, αντιπολεμικά, περιβαλλοντολογικά κ.ά.) και το ενδιαφέρον της ταινίας δεν μειώνεται ποτέ.
Καταλυτικό ρόλο στην ιστορία, έρχεται να παίξει μια πιστή της οποίας  ο ριζοσπάστης οικολόγος σύζυγος αυτοκτόνησε και την οποία υποδύεται η Αμάντα Σέιφριντ (απροσδόκητα καλή στο ρόλο).
Αρκετά καλή ταινία για σινεφίλ τύπους.
INFO
Προβάλλεται από 7/6/1218
Είδος: Δράμα / Θρίλερ 
Σκηνοθεσία: Πολ Σρέιντερ 
Παίζουν: Αμάντα Σέιφριντ, Ίθαν Χοκ, Σεντρίκ, Μάικλ Γκαστόν, Βαν Χάνσις, Βικτόρια Χιλ, Φιλίπ Έτινγκερ 
Σύνοψη: Ένας πρώην στρατιωτικός ιερέας έχει καταρρεύσει από την θλίψη για το θάνατο του γιού του. Η Μαρία είναι μέλος της εκκλησίας του, της οποίας ο σύζυγος, ένας ριζοσπάστης οικολόγος, αυτοκτόνησε, βάζοντας τον μηχανισμό της πλοκής σε κίνηση.
Διανομή: Spentzos Film