18/5/18

«Οι αριβίστες» του Μάκη Σέργιου

Το βιβλίο «Οι αριβίστες» (εκδόσεις Ωκεανός) είναι ένα κοινωνικό, πολιτικό, οικονομικό (και με στοιχεία αστυνομικού θρίλερ) μυθιστόρημα εμπνευσμένο από την οικονομική κρίση που ξεκίνησε το 1998 εκτός Ελλάδος και αλυσιδωτά ξέσπασε στη χώρα μας με την περίφημη χρηματιστηριακή φούσκα του 1999. Μέσα σε αυτή τη δίνη της ανόδου του Χρηματιστηρίου της Αθήνας, τρεις φιλόδοξοι άγνωστοι μεταξύ τους νέοι, πήραν αποφάσεις, οι οποίες αποδείχτηκαν καθοριστικές για τις ζωές τους και χάραξαν πορείες αδίστακτες προς την πραγματοποίηση κάθε ονείρου και φιλοδοξίας τους.

Με φόντο την Αθήνα του 1999, αλλά και τη Νέα Υόρκη, τη Μαρτινίκα, την Καραϊβική και το Αιγαίο πέλαγος η Φωτεινή Ασλανίδη από την Κύπρο, υποψήφια διδάκτωρ των οικονομικών, στο πανεπιστήμιο της Λευκωσίας και διαθέτοντας σπάνια ομορφιά και πίστη πως αυτή η ομορφιά είναι το εισιτήριό της για ένα ταξίδι προς την κορυφή, αποφασίζει πως, ο καθηγητής της, ο διεθνούς φήμης οικονομολόγος Μάριος Αναγνώστου, είναι το πιο κατάλληλο πρόσωπο να την οδηγήσει εκεί. 
Στην πορεία της θα συναντηθεί με τον Δημήτρη Πετρόπουλο, υποδιευθυντή Τράπεζας, στην Αθήνα που έχει μια ακόρεστη δίψα για σεξ, περίεργες διασυνδέσεις και δράσεις και διακινδυνεύει τα πάντα, προκειμένου να εκμεταλλευτεί προς όφελός του, την ακατάσχετη μανία της εποχής της Σοφοκλέους για γρήγορο και άκοπο πλουτισμό, καθώς και με τον Ντράγκα Ατσίμοβιτς, προγραμματιστή ηλεκτρονικών υπολογιστών, παιδί του πολέμου, από το Βελιγράδι και γεμάτο μίσος και δίψα για εκδίκηση προς όλους εκείνους που σχεδίασαν και επέβαλαν την καταστροφή της πατρίδας του. 
Τρεις αριβίστες που θα προσπαθήσουν να εκμεταλλευτούν τον κόσμο και δεν θα διστάσουν μπροστά σε τίποτα για να πετύχουν, αγνοώντας ότι μετά την Ύβρη, που απορρέει από τον αριβισμό τους, θα επέλθει η Νέμεση.
Ο Μάκης Σέργιος, δημοσιογράφος και εκδότης καταξιωμένος στο χώρο του, περιγράφει με απλή, γλαφυρή και καθαρόαιμη δημοσιογραφική γλώσσα όλη την ταραγμένη ατμόσφαιρα όχι μόνο των οικονομικών κύκλων, αλλά και της κοινωνίας εκείνης της εποχής, που παλλόταν σε ρυθμούς χρηματιστηριακούς και έπαιζε με την τύχη της. Από τις περιγραφές του, ακόμα και ένας αμύητος περί τα οικονομικά αναγνώστης, μπορεί να πληροφορηθεί πώς ακριβώς ξέσπασε η οικονομική κρίση και τον τρόπο που την εκμεταλλεύτηκαν οι επιτήδειοι για να κερδοσκοπήσουν εις βάρος λαών ολόκληρων.