22/3/18

Δεν ήσουν ποτέ εδώ - You were never really here

Πρόκειται για την ταινία, που μοιράστηκε στο Φεστιβάλ των Κανών το Βραβείο Καλύτερου Σεναρίου μαζί με το «Ο θάνατος του ιερού ελαφιού» του Λάνθιμου (συμπληρωματικά αναφέρεται ότι και ο Γιοακίν Φοίνιξ που πρωταγωνιστεί, κέρδισε το Βραβείο Καλύτερου Αντρικού Ρόλου στο ίδιο Φεστιβάλ).

Μια καταθλιπτική ιστορία βασισμένη στο μυθιστόρημα του Τζόναθαν Έιμς, κατά την οποία ο Γιοακίν Φοίνιξ αγνώριστος με γένια και μαλλούρες, αλλά πάντα αναγνωρίσιμος μέσα από τη δύναμη του βλέμματός του, αναλαμβάνει μια υπόθεση ανεύρεσης ενός κοριτσιού που έχει απαχθεί και προσπαθεί να τα βγάλει πέρα έχοντας απέναντί του, όχι μόνον ισχυρά συμφέροντα, αλλά και το ταραγμένο παρελθόν του. Ένα παρελθόν, που του έχει αφήσει σημάδια από την παιδική του ηλικία μέχρι την άνδρωσή του στο πεδίο της μάχης (αφήνεται να εννοηθεί ότι έχει πολεμήσει σε κάποια αραβική τέλος πάντων, ή μεσανατολική χώρα). Τα πλάνα από το εξαιρετικά κοφτό μοντάζ, δείχνουν έρημο και εκτυφλωτικό ήλιο.
Τον παρακολουθούμε να ζει και να λατρεύει την υπερήλικη μητέρα του, να αναλαμβάνει την υπόθεση, που εξελίσσεται σε προσωπική εκδίκηση και ταυτόχρονα (θα το γράψω το κλισέ) να βασανίζεται από τους προσωπικούς του δαίμονες. Αλλά εμείς δεν φταίμε σε τίποτα…
Δεν μου κάνει εντύπωση που μοιράστηκε το βραβείο με το Ιερό Ελάφι του Γιώργου Λάνθιμου. Και τα δύο σενάρια αναφέρονται σε κάποια εσωστρέφεια και ιδιορρυθμία του χαρακτήρα του πρωταγωνιστή. Επιπλέον, η ταινία «Δεν ήσουν ποτέ εδώ» έχει τόσο κοφτό μοντάζ και τέτοια ταχύτητα στην εναλλαγή των πλάνων, που φοβάμαι ότι καταντάει κουραστική, παρά το συμπαθητικό θέμα της.
Έχω μάθει από το δάσκαλο Χίτσκοκ, ότι το suspense πετυχαίνει όταν ο θεατής γνωρίζει πράγματα που δεν ξέρει ο πρωταγωνιστής και όχι όταν ο πρωταγωνιστής ξέρει κάτι και ο θεατής αιφνιδιάζεται συνεχώς από τους εφιάλτες του. (Κριτική μου στο myfilm.gr)
INFO
Προβάλλεται από 22/3/18
Είδος: Δράμα / Μυστηρίου
Σκηνοθεσία: Λιν Ράμσεϊ
Παίζουν: Γιόακιν Φίνιξ, Εκατερίνα Σαμσόνοφ, Αλεσάντρο Νίβολα, Άλεξ Μανέτ, Τζον Ντόμαν, Τζούντιθ Ρόμπερτς
Σύνοψη: Η προσπάθεια ενός βετεράνου του πολέμου (ο Γιόακιν Φίνιξ, ως βίαιος αλλά βασανισμένος τιμωρός σε αποστολή διάσωσης) να σώσει μια νεαρή κοπέλα που αγνοείται από ένα δίκτυο διακίνησης λευκής σάρκας (trafficking) καταλήγει σε λουτρό αίματος. Η διεφθαρμένη εξουσία και η εκδίκηση απελευθερώνουν μια έκρηξη βίας που οδηγεί στην αφύπνιση του ήρωα που μπορεί να οδηγήσει στη λύτρωση του.
Διανομή: Seven Films