13/10/17

Η άλλη όψη της ελπίδας - Toivon tuolla puolen

Μια ακόμα ταινία του ανθρωπιστή δημιουργού Άκι Καουρισμάκι, με την οποία αυτή τη φορά προσπαθεί να αποδομήσει τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζονται οι  πρόσφυγες στην Ευρώπη: από τη μια ως θλιβερά θύματα και από την άλλη ως αλαζονικοί οικονομικοί μετανάστες που εισβάλλουν στα ξένα κράτη για να κλέψουν τις δουλειές των ντόπιων.

Μέσα από τη σχέση δύο ατόμων τελείως διαφορετικών μεταξύ τους, που όμως κάνουν τις ίδιες σκέψεις και έχουν κατά βάθος τα ίδια προβλήματα, ο Καουρισμάκι έχει δημιουργήσει μια  ταινία με σωστές δόσεις: μελαγχολική ιστορία, με χιούμορ αλλά και ρεαλισμό πάνω στην ανθρώπινη μοίρα. 
Φέρνοντας στο νου το «Λιμάνι της Χάβρης» (2011), η «Άλλη όψη της ελπίδας», όπως σχεδόν στις περισσότερες ταινίες του, επικεντρώνεται σε πολλά θέματα όπως η ανεργία, η ανέχεια, η οικονομική κρίση καθώς και η καθημερινότητα των ανθρώπων, των φτωχών και αδύναμων αυτού του κόσμου, που σε πείσμα των καιρών δεν εγκαταλείπουν ποτέ και ελπίζουν σε ένα καλύτερο αύριο.
Η ταινία είναι αρκετά συγκινητική, αλλά δεν είναι μελόδραμα. Αντίθετα, μπορείς μέσα από κάποια μελαγχολία να διακρίνεις την αισιοδοξία που κατά βάθος διακατέχει το σκηνοθέτη (χαρακτηριστικά, ο Σύρος πρόσφυγας όχι μόνο ακυρώνει απόφαση απέλασής του μα υποδέχεται στο Ελσίνκι και την αδερφή του, χάρη στη γνωριμία του με έναν ηλικιωμένο γίνεται το αφεντικό αρχικά και φύλακας άγγελός του στη συνέχεια).
INFO
Προβάλλεται από 12/10/17
Είδος: Κοινωνική / Δράμα
Σκηνοθεσία: Άκι Καουρισμάκι
Παίζουν: Σερβάν Χαγί, Σακάρι Κουοσμάνεν, Γιάνε Χιτιαΐνεν, Ίλκα Κοϊβούλα, Νούπου Κοΐβου, Σίμον Χουσεΐν Αλ-Μπαζούν
Σύνοψη: Ο Κάλεντ, Σύριος μετανάστης, καταφθάνει κρυμμένος σε ένα πλοίο στη Φινλανδία. Έχει χάσει την οικογένεια του στον πόλεμο και ψάχνει την αδερφή του σε όλη την Ευρώπη. Ζητάει άσυλο στη χώρα αλλά απορρίπτεται η αίτησή του. Δραπετεύει από το κέντρο «φιλοξενίας» όπου κρατείται, αντιμετωπίζει τον ρατσισμό και την ξενοφοβία, και ζει δεξιά κι αριστερά. Ο Βίκστρομ, Φινλανδός πωλητής ανδρικών πουκάμισων, εγκαταλείπει τη γυναίκα, το σπίτι και την εταιρεία του. Κερδίζει ένα σεβαστό ποσό σε μια παρτίδα πόκερ και αγοράζει ένα εστιατόριο. Πραγματοποιεί το όνειρό του κι είναι ευτυχισμένος. Ο Βίκστρομ δίνει δουλειά στον Κάλεντ κι έτσι, δύο άντρες που εγκατέλειψαν τα σπίτια τους για διαφορετικούς λόγους, αλλάζουν μαζί τις ζωές τους. Για μια στιγμή, η ζωή μάς δείχνει την πιο φωτεινή πλευρά της, αλλά η μοίρα σύντομα παρεμβαίνει και η ταινία ολοκληρώνεται με ένα ανοιχτό τέλος που οδηγεί είτε σε μια αξιοσέβαστη ζωή, είτε στο θάνατο.
(Διανομή: AMA Films)