1/6/17

Η Βασίλισσα της Ισπανίας - La Reina de Espana

Με φόντο την μεταπολεμική Ισπανία του Φράνκο και το χώρο των παρασκηνίων του κινηματογράφου, ο Φερνάντο Τρουέμπα (Όσκαρ Ξενόγλωσσης Ταινίας για το «Belle Époque», 1994) στήνει μια ανάλαφρη κωμωδία και ταυτόχρονα πολιτική σάτιρα, πάνω στη δικτατορία του Φράνκο, όταν τους διαφωνούντες (αν δεν τους σκότωναν) τους έστελναν στα κάτεργα.

Η υπόθεση διαδραματίζεται το 1956, όταν η Δύση έχει αρχίσει να ανοίγεται προς τον Φράνκο και ενώ στην Αμερική ο μακαρθισμός αναγκάζει μεγάλα ταλέντα να αυτοεξορίζονται (εάν δεν έχουν εκδιωχθεί προηγουμένως) προκειμένου να επιβιώσουν. Στην Ισπανία καταφθάνουν διάσημοι (και άσημοι) ηθοποιοί ή και σκηνοθέτες προκειμένου να εργαστούν ελεύθερα, αλλά δεν γνωρίζουν ότι το καθεστώς του Φράνκο συνεχίζεται και ότι αν επιβιώνουν αυτό οφείλεται στα δολάρια που εισάγουν στην Ισπανία για την παραγωγή ταινιών.
Ο Τρουέμπα σκηνοθετεί με χλιαρό χιούμορ και έμμεσα σατιρίζει το πολιτικό πλαίσιο της εποχής εκείνης, ενώ οι ηθοποιοί του φαίνονται να διασκεδάζουν με αυτά που κάνουν και πρώτη η Πενέλοπε Κρουζ, που υποδύεται μια μεγάλη ντίβα της εποχής και κοινωνικοπολιτικά ευαίσθητη.
Το αποκορύφωμα της σάτιρας έρχεται με τις τελευταίες σκηνές της ταινίας, οπότε εμφανίζεται ο στρατηγός Φράνκο απόλυτα ενημερωμένος περί τα κινηματογραφικά δρώμενα. (Κριτική μου στο myfilm.gr)
INFO
Προβάλλεται από 1/6/17
Είδος: Κωμωδία
Σκηνοθεσία: Φερνάντο Τρουέμπα
Παίζουν: Πενέλοπε Κρουζ, Κάρι Έλγουες, Μάντι Πατίνκιν, Τζ. Ει. Μπαγιόνα, Άνα Μπελέν, Τσίνο Νταρίν, Κλάιβ Ρεβίλ, Σαντιάγκο Σεγκούρα
Σύνοψη: Την δεκαετία του ’50 η διάσημη ηθοποιός του σινεμά Μακαρένα Γρανάδα αποδρά από τη λάμψη και το γκλάμουρ του Χόλυγουντ και επιστρέφει στις ρίζες της, στην Ισπανία, για να πρωταγωνιστήσει σε μια επική χολιγουντιανού ύφους  ταινία, ως η Βασίλισσα Ισαβέλλα της Καστίλλης.
Διανομή: Tanweer