9/3/17

Βερολίνο, αντίο - Tschick

Βασισμένη στο μπεστ-σέλερ «Tschick» του Βόλφανγκ Χέρντορφ που έχει μεταφραστεί σε 24 γλώσσες και έχει κυκλοφορήσει σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες (στη χώρα μας από τις εκδόσεις Κριτική με τίτλο «Βερολίνο γεια»), η ταινία αποτελεί την πρώτη του Φατίχ Ακίν, που ασχολείται με έφηβους και ουσιαστικά είναι μια «ταινία-δρόμου».

Ο Μάικ παραμελημένος από την αλκοολική μητέρα του και τον αδιάφορο πατέρα του, αλλά και «αόρατος» από τους συμμαθητές του, κάνει φιλία με ένα συμμαθητή του που κατάγεται από τη Ρωσία, τον Τσικ, ο οποίος με το δικό του χαρακτήρα και τρόπο ζωής  συμπληρώνει τα συναισθηματικά κενά του Μάικ. 
Με ένα κλεμμένο αυτοκίνητο, αποφασίζουν να αφήσουν πίσω τους τη ζωή όπως την ξέρουν και να ξεκινήσουν ένα ταξίδι ζωής, ως σύγχρονοι Τομ Σόγιερ και Χοκ Φιν στη ζούγκλα της Ανατολικής Γερμανίας. 
Παρέα τους, η μουσική του «ξενέρωτου» πιανίστα Ρίτσαρντ Κλάιντερμαν και μια κοπέλα, που κι αυτή προσπαθεί να παραμένει στο περιθώριο. 
Ο Φατίχ Ακίν, που όταν  διάβασε το βιβλίο πριν από πέντε χρόνια και από την πρώτη στιγμή ήθελε να το μεταφέρει στο σινεμά, γιατί --όπως λέει- του θύμισε κάτι από την δική του εφηβεία όταν κι εκείνος ένιωθε ότι βρισκόταν πάντα στο περιθώριο, έχει καταφέρει να κάνει ακόμα μια ηθογραφική ταινία, αλλά αυτή τη φορά με νεανικό στυλ, αποδεικνύοντας ότι μπορεί να διαχειριστεί όλα τα είδη. Μόνον που αυτή τη φορά έχει αφήσει απέξω τη διεισδυτική του ματιά και παραμένει στην επιφάνεια της νεανικής περιπέτειας (Κριτική μου στο www.myfilm.gr)
INFO
Προβάλλεται από 9/3/17
Είδος: Κοινωνική / Δράμα / Κωμωδία
Σκηνοθεσία: Φατίχ Ακίν
Παίζουν: Τρίσταν Γκέμπελ, Ανάντ Μπάντμπιλεκ, Ούβε Μπομ, Ξένια Ασέντζα, Άνγια Σνάιντερ, Νικόλ Μερσέντες Μίλερ
Σύνοψη: Η ιστορία δυο δεκατετράχρονων αγοριών που «δανείζονται» ένα αυτοκίνητο και ξεκινούν για μια εκδρομή στην εξοχή. Ένα ταξίδι γεμάτο απρόοπτα, χιούμορ, ένταση και περιπέτεια.
Διανομή: Rosebud 21