2/3/17

Glory

Ταινία έκπληξη. Ξεκινάει σαν κωμωδία με έναν επιθεωρητή γραμμών τρένου να βρίσκει εκατομμύρια λέβα στις ράγες του τρένου και να πέφτει θύμα, πρώτα της υπεύθυνης δημοσίων σχέσεων του υπουργού συγκοινωνιών, ύστερα της γραφειοκρατίας, στη συνέχεια των πολιτικών αντιπάλων του υπουργού και της συμμορίας που προστατεύει τη φήμη του και εξελίσσεται κωμικοτραγικά για δύο λόγους: 

Ο πρώτος είναι ότι ο έρμος επιθεωρητής Τσάνκο Πέτροφ ψευδίζει και μάλιστα περισσότερο, όταν βρίσκεται σε δύσκολη θέση. Αυτό τον κάνει δυσάρεστο σε ορισμένους, που κοιτάζουν να τον ξεφορτωθούν όσο πιο γρήγορα μπορούν με αποτέλεσμα να μη μπορεί να βρει το δίκιο του (και το ρολόι του) και να μπλέκει περισσότερο. Ο δε δεύτερος, ότι απέναντί του βρίσκεται μια ικανότατη PR Executive του υπουργού, η οποία όμως διέρχεται μια λεπτή περίοδο κατά την οποία πρέπει να καταφέρει να αναδειχθεί επαγγελματικά και να ολοκληρωθεί ως γυναίκα και μέλλουσα μητέρα.
Έχουμε δηλαδή, δύο στοιχεία suspense στην εξέλιξη της ιστορίας. Από τη μια, τι θα γίνει με το ρολόι του άμοιρου Τσάνκο Πέτροφ, το οποίο είναι κειμήλιο του πατέρα του και από την άλλη, αν θα μπορέσει η Γιούλα Στάικοβα να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της, ως PR Executive του υπουργού και ως γυναίκα απέναντι στο γυναικολόγο της και το μελλοντικό παιδί της. 
Ενδιάμεσα, μπλέκονται πολιτικά συμφέροντα και προβλήματα, τα οποία λύνονται είτε μέσα από την τηλεόραση (εκεί να είχα τον κ. Πολάκη), είτε μέσα από μπράβους του υπουργού και αλίμονο στο συμπαθή επιθεωρητή γραμμών Πέτροφ. 
Το σενάριο είναι εξαιρετικά καλό και γεμάτο ανατροπές και οι ερμηνείες του Στέφαν Ντενολιούμποφ και της Μαργκίτα Γκόσεβα είναι αυτές που αποζημιώνουν το θεατή απέναντι στον αργό ρυθμό της ταινίας, που όμως έχει το σκοπό του (μη ξεχνάμε ότι ο Πέτκοφ ψευδίζει κιόλας) μέχρι το απροσδόκητο φινάλε. 
Βλέπεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον (Κριτική μου στο myfilm.gr)
Ταινία των ιδίων σκηνοθετών ΕΔΩ
INFO
Προβάλλεται από 2/3/17
Είδος: Δράμα  
Σκηνοθεσία: Κριστίνα Γκρόζεβα, Πέταρ Βαλτσάνοφ 
Πρωταγωνιστούν: Στέφαν Ντενολιούμποφ, Μαργκίτα Γκόσεβα, Κίτονταρ Τοντόροφ, Μίλκο Λαζάροφ 
Σύνοψη: Ο Τσάνκο Πέτροφ βρίσκει εκατομμύρια λέβα στις ράγες του σιδηροδρόμου, κατά τη καθημερινή του επιθεώρηση. Αποφασίζει να παραδώσει τα χρήματα στην αστυνομία και το κράτος τον τιμά με μια εκδήλωση προς τιμήν του. Η Τζούλια Στάνκοβα, επικεφαλής Δημοσίων Σχέσεων του Υπουργείου Μεταφορών, παίρνει το παλιό του ρολόι, οικογενειακό κειμήλιο, για να μπορέσει να του απονεμηθεί ένα καινούριο- δώρο για το ήθος του. Στην πορεία το νέο ρολόι χαλάει και η Στάνκοβα έχει χάσει το παλιό. Εδώ ξεκινά η απεγνωσμένη μάχη του τίμιου εργάτη να επανακτήσει το οικογενειακό του κειμήλιο και τη χαμένη του αξιοπρέπεια.
Διανομή: Seven Films