9/3/17

Παράδοξη ευτυχία - Gleissendes glueck

Η ανασφάλεια και η έλλειψη αυτοπεποίθησης συνδυασμένα με την πίστη και τον πουριτανισμό, αλλά και την εσωστρέφεια στις σχέσεις με τους άλλους, κυριαρχούν σ’ αυτή την καταθλιπτική ταινία, στην οποία δεσπόζει η ερμηνεία της Μαρτίνα Γκέντεκ, η οποία υποδύεται μια γυναίκα που ναι μεν ακολουθεί μια τάξη στη ζωή της, αλλά δεν έχει πετύχει το γάμο που ήθελε και φυσικά δεν μπορεί να θυμηθεί πότε ήταν η τελευταία φορά που αισθάνθηκε πραγματικά ευτυχισμένη.
Σε μια προσπάθεια να καταλάβει τον εαυτό της και να συνειδητοποιήσει τι ακριβώς ζητά από αυτόν, ξεκινά μια σχέση (αρχικά πλατωνική) με ένα καθηγητή ψυχολογίας, του οποίου το επώνυμο συμπτωματικά σημαίνει «ευτυχία» (Glueck). Η Μαρτίνα Γκέντεκ, με το απλανές, χαμένο στον κόσμο της βλέμμα, το ανέκφραστο πρόσωπο και τις αργές κινήσεις του σώματός της, κερδίζει -στο ρόλο της καταπιεσμένης Έλενας- το θεατή και γίνεται συμπαθής, μπορεί δε να ταυτισθεί με εκείνες τις εγκλωβισμένες σε αποτυχημένους γάμους αλλά αδύναμες να πάρουν τη ζωή στα χέρια τους γυναίκες, θέλεις επειδή έχουν αδύνατο χαρακτήρα, θέλεις επειδή δεν το επιτρέπει η θρησκεία τους και η υπερβολική τους πίστη. Σπαρακτική ερμηνεία.
Στο ασφυκτικό περιβάλλον της, οι δύο άντρες ο σκληρός και αναίσθητος σύζυγος και ο τρυφερός, ευαίσθητος αλλά στο βάθος με τα δικά του προβλήματα καθηγητής ψυχολογίας, δε φαίνεται να τη βοηθούν να λύσει τα προβλήματά της.
Ο Σβεν Τάντικεν με αργό ρυθμό και ατελείωτα πλάνα στο πρόσωπο της Έλενας, αντιμετωπίζει το θέμα της ψυχοσύνθεσης και των σχέσεων με σεβασμό και ισορροπία απέναντι στα δύο φύλα (Κριτική μου στο myfilm.gr)
INFO
Προβάλλεται από 16/3/17
Είδος: Δράμα   
Σκηνοθεσία: Σβεν Τάντικεν 
Παίζουν: Μαρτίνα Γκέντεκ, Ούλριχ Τουκούρ, Γιοχάνες Κρις 
Σύνοψη: Απεγνωσμένα εγκλωβισμένη σε έναν αποτυχημένο γάμο, η Ελένα χάνει όλη της την ελπίδα όταν νιώθει ότι έχει εγκαταλειφθεί και από τον Θεό. Ψάχνοντας για βοήθεια, βλέπει το κλειδί της απελευθέρωσής της στο πρόσωπο ενός ψυχολόγου, του Έντουαρντ Γκλουκ. Αλλά ο Γκλουκ έχει τους δικούς του δαίμονες να παλέψει… Μόνο όταν συναντιούνται, ανακαλύπτουν την τεράστια έλξη τους και πόσο συμπληρώνει ο ένας τον άλλο, σε έναν κόσμο όπου η αγάπη είναι δοκιμασία.
Διανομή: Danaos Films