30/3/17

Το φάντασμα στο κέλυφος – Ghost in the shell

Η ταινία βασίζεται στο ομώνυμο κλασικό manga του Σίρο Μασαμούνε, γραμμένο το1989 και μας μεταφέρει σε έναν εντυπωσιακό φουτουριστικό hi-tech κόσμο, όπου η διαχωριστική γραμμή μεταξύ ανθρώπων και τεχνολογίας γίνεται ολοένα και πιο δυσδιάκριτη. Και μπορεί μεν να είναι ένα παραμύθι, το οποίο μας προειδοποιεί σχετικά με την τεχνολογία και τους κινδύνους που κρύβει η αλόγιστη χρήση της θέτοντας ενδιαφέροντα φιλοσοφικά ερωτήματα, και θίγοντας ζητήματα που αντιμετωπίζουμε ήδη σήμερα, αλλά πρέπει να παραδεχθούμε ότι -κινηματογραφικά- έλκει την καταγωγή του, εικαστικά και φιλοσοφικά από το Blade Runner, το Matrix και το Robocop.
Διότι, αφενός μας λέει ότι η τεχνολογία προσφέρει πολλά σε επίπεδο σωματικής ευμάρειας μέσω της ιατρικής, αλλά αν πέσει στα λάθος χέρια, μπορεί να είναι εξαιρετικά καταστροφική και αφετέρου, μας υπενθυμίζει ότι ως μοναδικά όντα, αυτό που μας καθορίζει είναι η ιστορία μας, ή οι πράξεις μας.
Έτσι, ενώ στο Blade Runner τα ανθρωποειδή, αποκτώντας συναισθήματα προσπαθούν να βρουν το δημιουργό τους και να του ζητήσουν λίγη ζωή παραπάνω και στο Robocop ο ήρωας διατηρείται άνθρωπος κάτω από το cyber μηχανικό εαυτό του, στο Φάντασμα, η Ταγματάρχης όπως αποκαλούν την ηρωίδα (Σκάρλετ Γιόχανσον) προσπαθεί να ανακαλύψει την ταυτότητα της ύπαρξής της, σε ένα φουτουριστικό περιβάλλον, που εξωτερικά θυμίζει το  Blade Runner και το Matrix. Αυτά παθαίνουμε όταν βλέπουμε πολλές ψηφιακές ταινίες.
Το ευχάριστο είναι ότι το Φάντασμα στο Κέλυφος, διαθέτει σενάριο με πλοκή και χαρακτήρες και έτσι αποκτά ενδιαφέρον, συν το γεγονός ότι η Σκάρλετ Γιόχανσον είναι όπως πάντα καλή (και όχι μόνο να βγεις για κοκτέιλ μαζί της, όπως θα ήθελε ο υπουργός οικονομικών κ. Τσακαλώτος) και την υποστηρίζουν επάξια η Ζιλιέτ Μπινός, υποδυόμενη τη γιατρό της με μπόλικο ανθρωπισμό και ο Πιλού Άσμπεκ, που υποδύεται τον ανώτερό της αξιωματικό που δείχνει «ιδιαίτερο» ενδιαφέρον γι’ αυτήν. (Κριτική μου στο myfilm.gr)
INFO
Προβάλλεται από 30/3/17
Είδος: Επιστημονική φαντασία
Σκηνοθεσία: Ρούπερτ Σάντερς
Παίζουν: Σκάρλετ Γιοχάνσον, Ζιλιέτ Μπινός, Τακέσι Κιτάνο, Πιλού Άσμπεκ, Μάιλκ Κάρμεν Πιτ
Στο κοντινό μέλλον ένα ιδιότυπο, υβριδικό πλάσμα, μία cyborg αστυνομικίνα που ακούει στο όνομα Ταγματάρχης, ηγείται μιας επίλεκτης δύναμης, με αποστολή να σταματήσουν μια τρομοκρατική οργάνωση, που κάνει χάκινγκ στο μυαλό των ανθρώπων κι έτσι τους ελέγχει. Ταυτόχρονα, προσπαθεί να ανακαλύψει το παρελθόν της και το λόγο που την μετέτρεψαν σε ρομπότ με ανθρώπινη μορφή, αλλά χωρίς αισθήματα.
ΔΙΑΝΟΜΗ: U.I.P.