23/2/17

Ο ιδρυτής μιας αυτοκρατορίας – The founder

Μαθήματα στυγνού καπιταλισμού μέσα από τη φιλοδοξία ενός υπερκινητικού και δραστήριου τύπου που εκμεταλλεύτηκε την ιδέα δύο αδελφών και έχτισε την αυτοκρατορία των πιο διάσημων φαστφουντάδικων στον κόσμο.
Στον πόλεμο, μεταξύ αυτών που αρκούνται με όσα βγάζουν τίμια με την ποιοτική και προσωπική εργασία τους, απέναντι στον αεικίνητο που επιζητεί το καινούργιο, κυνηγά τις προκλήσεις αδιαφορώντας για την ποιότητα, αρκεί να προσφέρει πιο γρήγορα και κερδοφόρα τις υπηρεσίες του, κερδίζει ο δεύτερος. Αυτό είναι το μήνυμα και διαλέγετε και παίρνετε. Όλα αυτά βέβαια, σε μια εποχή που η αρένα της αγοράς στις ΗΠΑ δεν είχε κηλιδωθεί από το αίμα των αγνών επαγγελματιών, που θα χυνόταν αργότερα κάτω από τις ερπύστριες της επερχόμενης τυποποίησης.
Ο Μάικλ Κίτον τέλειος κάτω από την ομολογουμένως επιτυχημένα παραμορφωμένη φυσιογνωμία του, αποτελεί υπόδειγμα του φιλόδοξου, αδίστακτου επιχειρηματία που ξεκινά από το τίποτα για να μεγαλουργήσει εκμεταλλευόμενος όλες τις ευκαιρίες, ενώ απέναντί του οι Νικ Όφερμαν και Τζον Κάρολ Λιντς υποδύονται έξοχα τους αδελφούς Μακ Ντόναλντ, που αντιπροσωπεύουν το συντηρητικό μέσο αμερικανό που «δεν ζητάει και πολλά» και μένει ικανοποιημένος από το γεγονός ότι εργάζεται «με το σταυρό στο χέρι» προσφέροντας αγνά υλικά και ποιότητα στους πελάτες του.  
Ο Τζον Λι Χάνκοκ σκηνοθετεί αποστασιοποιημένα και μέσα από αυθεντικές εικόνες με παστέλ χρώματα, σεβόμενος την εποχή που οι ΗΠΑ ήσαν the land of opportunity (Κριτική μου για το myfilm.gr)
INFO
Προβάλλεται από 23/2/17
Είδος: Βιογραφική / Δράμα
Σκηνοθεσία: Τζον Λι Χάνκοκ
Παίζουν: Μάικλ Κίτον, Πάτρικ Γουίλσον, Νικ Όφερμαν, Λόρα Ντερν, Τζον Κάρολ Λιντς, Κάθριν Ντάγιερ, Μπ. Τζ. Νόβακ, Λίντα Καρντελίνι, Κίμπερλι Μπατίστα
Σύνοψη: Η πραγματική ιστορία του Ρέι Κροκ, ενός πωλητή από το Illinois. Ο Κροκ γνώρισε τους Mac και Dick McDonald, που είχαν ένα εστιατόριο με εξειδίκευση στα burger στην Νότια Καλιφόρνια τη δεκαετία του 1950 και εντυπωσιάστηκε από το ταχύτατο σύστημα παρασκευής φαγητού που είχαν αναπτύξει τα δύο αδέρφια. Πίστεψε ότι υπήρχε η προοπτική για την εκκίνηση ενός franchise, κατόρθωσε λοιπόν να πάρει την εταιρία από τα αδέρφια McDonald και να δημιουργήσει μια αυτοκρατορία δισεκατομμυρίων.
Διανομή: Spentzos Film