19/1/17

Πάση θυσία – Hell or high water

Στα πρώτα πλάνα της ταινίας, δύο μεγάλες διαφημιστικές πινακίδες δεσπόζουν στο highway που κινείται το όχημα των δύο αδερφών: η μια προτρέπει τον οδηγό να πάρει δάνειο από την Texas Midland Bank και η άλλη τον ρωτάει εάν έχει χρέος να το λύσει (με τι άλλο;) με δάνειο από την ίδια τράπεζα. Η πρώτη πάνω από μια εκκλησία με τρία παράθυρα σε σχήμα σταυρού και η δεύτερη έξω, στην ύπαιθρο και λίγο πριν από τα τεράστια μηχανήματα άντλησης πετρελαίου, που κινούνται αργά φέρνοντας λεφτά στους ιδιοκτήτες της γης του Τέξας. 
Στο Τέξας βρισκόμαστε και ενώ η ταινία κυλά με κορυφούμενο το ενδιαφέρον, αφού τα δύο αδέλφια κάνουν τη μια ληστεία μετά την άλλη με χειρουργική ακρίβεια, διαπιστώνουμε ότι έχουμε να κάνουμε με ένα σύγχρονο γουέστερν, όπου οι «καλοί» είναι τα αδέλφια-ληστές και ο «κακός» μια συγκεκριμένη τράπεζα της πολιτείας, που όπως δείχνουν τα πράγματα «ληστεύει» τους ντόπιους με υψηλότοκα δάνεια που τα χορηγεί υποθηκεύοντας τα πετρελαιοφόρα κτήματά τους. Αυτό βγαίνει και από τους διαλόγους, που είναι έξυπνοι, γεμάτοι υποδόριο, καυστικό χιούμορ και πυκνοί σε νοήματα πάνω στην οικογένεια, την κοινωνία και την οικονομία. 
Ο Κρις Πάιν και ο Μπεν Φόστερ υποδύονται τους δύο αδελφούς που, αν και διαφορετικοί χαρακτήρες είναι πιστά το ένα στο άλλο και αλληλοβοηθιούνται προκειμένου να διατηρήσουν την περιουσία τους και γίνονται συμπαθείς όχι μόνο σε κάποιους από τους κατοίκους της πολιτείας, για τη στάση τους απέναντι στην τράπεζα, αλλά και στο θεατή μέχρις ενός σημείου. Από την άλλη, ο «λευκός» Τζεφ Μπρίτζες και ο «ινδιάνος» Τζιλ Μπέρμιγχαμ υποδύονται έξοχα τους Τεξανούς Rangers. Δύο συναδέλφους, των οποίων οι φυλετικές διαφορές, δεν καταφέρνουν να διαλύσουν τη βαθιά φιλία τους.
Ο Ντέιβιντ Μακένζι (μέσα από μελετημένα πλάνα και την ανάλογη μουσική) έχει γυρίσει ένα road movie με στοιχεία γούεστερν, στο οποίο μέσα από την παράλληλη πορεία των δύο αυτών ζευγαριών, εξυμνεί τους οικογενειακούς δεσμούς, αναφέρεται στα χαμένα όνειρα και γενικά έχει δημιουργήσει ένα πορτρέτο της αμερικανικής ενδοχώρας και των μικρών πόλεων που εγκαταλείπονται. Σχολιάζει το πώς οι άνθρωποι αυτοπαγιδεύονται φροντίζοντας την υστεροφημία τους και γενικά, απεικονίζει τη σύγχρονη Αμερική του χρήματος, που εν κατακλείδι επηρεάζει τις ζωές των ανθρώπων. 
Μεταξύ άλλων λεπτομερειών (περαστικούς, συμπεριφορές τρίτων απέναντι στα διαδραματιζόμενα), προσέξτε ένα γκράφιτι απέναντι από μια τράπεζα που αναφέρει: «3 εκστρατείες στο Ιράκ, αλλά ούτε ένα σχέδιο διάσωσης γι’ ανθρώπους σαν κι εμάς»). Αυτή είναι η ενδοχώρα των ΗΠΑ, της οικονομικής κρίσης και των ανασφαλών πολιτών, που οπλοφορούν (υπάρχει μια σκηνή που προκαλεί κλαυσίγελο) και τελικά καταλήγουν να ψηφίζουν –από αντίδραση- αυτόν που δεν ήθελαν για πρόεδρο (Κριτική μου στο myfilm.gr)
INFO
Είδος: Δράμα / Αστυνομική  
Σκηνοθεσία: Ντέιβιντ Μακένζι  
Παίζουν: Κρις Πάιν, Τζεφ Μπρίτζες, Μπεν Φόστερ, Τζιλ Μπίρμπιγχαμ, Ντέιλ Ντίκι, Κέιτι Μίξον  
Προβάλλεται από 19/1/17
Σύνοψη: Δυο αδέλφια, ο Τόμπι, ένας συνηθισμένος, διαζευγμένος πατέρας που προσπαθεί να φτιάξει μια καλύτερη ζωή για το γιο του, και ο Τάνερ, ένας ευέξαπτος πρώην κατάδικος, θα συνεργαστούν για να ληστέψουν τα υποκαταστήματα της τράπεζας που έχει κάνει κατάσχεση στην οικογενειακή τους περιουσία. Οι ένοπλες ληστείες είναι η τελευταία τους ελπίδα, να πάρουν πίσω το μέλλον, που δυνάμεις πέρα από τον έλεγχό τους, τούς πήραν κάτω από τα πόδια τους. Η εκδίκηση φαίνεται δική τους μέχρι τη στιγμή που θα βρεθούν στο στόχαστρο ενός αμείλικτου, αθυρόστομου Τεξανού Ranger που ψάχνει για έναν τελευταίο θρίαμβο, την παραμονή της συνταξιοδότησης του. 
(Διανομή: Tanweer)