19/1/17

Άρνηση – Denial

Και πρώτα – πρώτα, ποιος είναι ο Ντέιβιντ  Ίρβινγκ, στον οποίο αναφέρεται η ταινία: Είναι ένας αυτοδίδακτος ιστορικός του Β´ Παγκοσμίου Πολέμου, με πολλά ιστορικά βιβλία στο ενεργητικό του. Μια αμφιλεγόμενη προσωπικότητα με ατελείωτες πολιτικές και δικαστικές διαμάχες. Ένας αιρετικός της κυρίαρχης ιστοριογραφίας, με απόψεις που συνήθως ξαφνιάζουν, σοκάρουν, προκαλούν και ενοχλούν. Αυτά έγραφε ο ελληνικός τύπος όταν είχε έρθει στην Ελλάδα.
Για να καταλάβετε, στη συνέντευξη που είχε παραχωρήσει στον Ι. Πρετεντέρη στην εφημερίδα ΤΟ ΒΗΜΑ, αναφερόταν στον πρόλογο: Είναι «ένας ακούραστος και πρωτότυπος ερευνητής των γερμανικών αρχείων» όπως ισχυρίζονται οι υποστηρικτές του; Είναι «ένας απολογητής του χιτλερισμού» όπως αντιτείνουν οι πολυάριθμοι εχθροί του; «Ένας τσαρλατάνος αρνητής του εβραϊκού Ολοκαυτώματος» όπως πιστεύουν πολλοί συνάδελφοί του ιστορικοί, που αρνούνται να τον θεωρήσουν συνάδελφό τους; Ή μήπως «το θύμα μιας οργανωμένης εκστρατείας εβραϊκών οργανώσεων» όπως φαίνεται να πιστεύει ο ίδιος;
Αυτό ακριβώς είναι και το θέμα της ταινίας, η οποία με δύο λέξεις είναι ένα δικαστικό δράμα, στο οποίο ο Ντέιβιντ Ίρβινγκ (επιτυχημένη η επιλογή του Τίμοθι Σπολ) έχει κάνει μήνυση για συκοφαντική δυσφήμιση, κατά της συγγραφέως  Ντέμπορα Λίπσταντ (την υποδύεται η εξαιρετική Ρέιτσελ Βάις), επειδή σε ένα βιβλίο της για το Ολοκαύτωμα, είχε γράψει εις βάρος του καμιά 200αριά λέξεις. Λίγες μεν, αλλά τροφή γι’ αυτόν.
Η ταινία ξεκινάει με τη συγγραφέα να δέχεται τηλέφωνο από τον εκδοτικό της οίκο στην Αγγλία (Penguin Books), για να τους πει εάν θέλει να αποδείξει αυτά που γράφει στο βιβλίο της (διότι στην Αγγλία ο νόμος λειτουργεί αντίστροφα σε σχέση με άλλες χώρες. Εκεί δεν είσαι αθώος μέχρις αποδείξεως του εναντίου, αλλά ένοχος μέχρι να αποδείξεις την αθωότητά σου. Η συγγραφέας συμφωνεί και ο εκδοτικός οίκος με 2,6 εκατομμύρια λίρες Αγγλίας συν 3,8 εκατομμύρια λίρες της ίδιας («Τα χρήματα που χρειάστηκε η Λίπσταντ τα πλήρωσε ο Στίβεν Σπίλμπεργκ και το Αμερικανικό Εβραϊκό Κογκρέσο», είπε ο Ίρβινγκ στη συνέντευξή του στο ΒΗΜΑ) όρισαν μια ομάδα επιφανών δικηγόρων, που δούλεψαν αρκετούς μήνες στο πλευρό της.
Η ταινία παρακολουθεί (σχεδόν ντοκιμαντερίστικα και χωρίς «κοιλιά» στην αφήγηση), τις προσπάθειες της ομάδας των δικηγόρων της Λίπσταντ και ο σκηνοθέτης καταφέρνει να φορτίζει συναισθηματικά τις σκηνές, ειδικά εκείνη της επίσκεψης στο Νταχάου από τον επικεφαλής δικηγόρο Ρίτσαρντ Ράμπτον (έξοχος ο βραβευμένος με Όσκαρ, Τομ Ουίλκινσον) και εκείνων που η Λίπσταντ έρχεται σε επαφή με επιζήσαντες του Ολοκαυτώματος.
Μια ενδιαφέρουσα από ιστορική άποψη ταινία, με σφιχτό σκηνοθετικό ρυθμό και αρκετά καλές ερμηνείες (Κριτική μου στο myfilm.gr0
INFO
Είδος: Βιογραφική / Δράμα
Σκηνοθεσία: Μικ Τζάκσον
Παίζουν: Ρέιτσελ Βάις, Τίμοθι Σπολ, Τομ Ουίλκινσον, Άντριου Σκοτ, Τζακ Λόουντεν, Κάρεν Πιστόριους, Άλεξ Τζένινγκς, Χάριετ Γουόλτερ, Μαρκ Γκάτις, Τζον Σέσιονς, Νίκι Αμούκα- Μπερντ, Πιπ Κάρτερ
Προβάλλεται από 19/1/17
Σύνοψη: Μία Αμερικανίδα καθηγήτρια βρίσκεται στη θέση της κατηγορούμενης σε μια διάσημη βρετανική υπόθεση δυσφήμισης, η οποία θα έχει τεράστιο αντίκτυπο στην ιστορία του Ολοκαυτώματος. Η «Άρνηση» είναι ένα δικαστικό δράμα, βασισμένο σε μία από τις σπουδαιότερες διεθνείς νομικές υποθέσεις της σύγχρονης ιστορίας.
Όταν η ιστορικός Ντέμπορα Λίπσταντ εκδίδει το βιβλίο της «Denying the Holocaust: The Growing Assault on Truth and Memory» στη Μεγάλη Βρετανία, μαθαίνει σοκαρισμένη ότι ο Βρετανός συγγραφέας Ντέιβιντ Ίρβινγκ, ο οποίος έχει καταπιαστεί στα βιβλία του με θέματα του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου, την μηνύει για δυσφήμιση. Αυτό που είναι πιο αξιοπερίεργο για τη διακεκριμένη ακαδημαϊκό είναι ότι, σύμφωνα με το βρετανικό δίκαιο, θεωρείται ένοχη μέχρι να αποδείξει ότι είναι αθώα. Εκτός, λοιπόν, από το να υπερασπιστεί τον εαυτό της, η Λίπσταντ θα προσπαθήσει να αποδείξει και το αυταπόδεικτο: ότι το Ολοκαύτωμα συνέβη.
Παθιασμένη και ανεξάρτητη, η Λίπσταντ αρνείται να συμβιβαστεί και διεκδικεί τη μέρα της στο δικαστήριο. Η νομική ομάδα της, όμως, της προτείνει ένα περίεργο σχέδιο: να μην παρουσιαστούν στο εδώλιο ούτε η ίδια, ούτε κάποιος επιζώντας του Ολοκαυτώματος.
(Διανομή: Odeon)