6/1/17

Ο Άντερς ο φονιάς και οι φίλοι του

Για άλλη μια φορά ο συγγραφέας Γιούνας Γιούνασον (του «100χρονου που πήδηξε από το παράθυρο και εξαφανίστηκε» και της «Αναλφάβητης που ήξερε να μετράει») γράφει με γλαφυρότητα και χιούμορ, μια ιστορία που θα τη χαρακτήριζα σουρεαλιστική όπως και τις δύο προηγούμενες και καταφέρνει να σατιρίζει τη σύγχρονη πραγματικότητα της πατρίδας του της Σουηδίας, αλλά με λίγη σκέψη παραπάνω και όλου του κόσμου, μιας και οι χαρακτήρες του διακρίνονται από μια οικουμενικότητα. Παντού υπάρχουν κακοποιοί σε μικρό ή μεγάλο βαθμό, παντού υπάρχουν  απατεώνες και άνθρωποι έτοιμοι να τους πιστέψουν και φυσικά πάντα θα υπάρχουν καλές ή κακές συμπτώσεις που οδηγούν τους ανθρώπους σε δρόμους που θα ήθελαν ή και δεν θα ήθελαν να ακολουθήσουν.

Σ’ αυτό το βιβλίο του, με τίτλο «Ο Άντερς ο φονιάς και οι φίλοι του» (εκδ. Ψυχογιός), στο Πρώτο Μέρος με τίτλο «Μια ασυνήθιστη επιχειρηματική δραστηριότητα», σε έναν πρώην οίκο ανοχής και σήμερα φθηνό ξενοδοχείο, συναντιούνται -τυχαία όπως προανέφερα- τρεις εντελώς διαφορετικοί και άγνωστοι μεταξύ τους άνθρωποι που θα αποδειχθεί ότι έχουν κοινή μοίρα: ο ρεσεψιονίστας του ξενοδοχείου και κατεστραμμένος εγγονός ενός πρώην εκατομμυριούχου, μια πρώην ιερέας που έχει μόλις αποπεμφθεί από την Εκκλησία, και ο Άντερς ο Φονιάς, δολοφόνος που έχει μόλις αποφυλακιστεί. 
Οι δύο πρώτοι, βλέποντας στο πρόσωπο του Άντερς του Φονιά μια μοναδική εμπορική ευκαιρία, προχωρούν στην ίδρυση μιας επιχείρησης, στην οποία χειρίζονται τη στρατηγική και τις δημόσιες σχέσεις και συντονίζουν «αποστολές» του Άντερς του Φονιά εκμεταλλευόμενοι στο έπακρο τη λύσσα των ΜΜΕ για σκανδαλιστικές, «κίτρινες» ειδήσεις. Με τσάμπα διαφήμιση λοιπόν, από τα ΜΜΕ που ενδιαφέρονται για αύξηση πωλήσεων και τηλεθέασης χτίζουν γρήγορα ένα πελατολόγιο με πλούσιους Σουηδούς γκάνγκστερ. Και έτσι, πιάνουν την καλή. 
Στην πορεία όμως, ο Άντερς ο Φονιάς που επηρεάζεται από την τελείως ανορθόδοξη ιερέα, αρχίζει να θέτει βαθύτερα ερωτήματα περί νοήματος και ουσίας της ζωής και η περιέργειά του τον οδηγεί στο να ανακαλύψει τον Ιησού. Αποφασίζει να γίνει καλός και να βοηθά τον κόσμο με τα εκατομμύρια που έχουν συγκεντρωθεί από την ασυνήθιστη επιχείρηση των τριών. Αποφασισμένοι να κρατήσουν με νύχια και με δόντια την κερδοφόρο επιχείρησή τους, η ιερέας και ο ρεσεψιονίστας καταστρώνουν νέο, πιο τολμηρό σχέδιο, χρησιμοποιώντας τη θερμή πίστη του Άντερς του Φονιά. 
Έτσι, στο Δεύτερο Μέρος με τίτλο «Ακόμα μια ασυνήθιστη επιχειρηματική δραστηριότητα», οι τρεις τους ιδρύουν μια εκκλησία, μια νέα πίστη, που την προωθούν με δωρεές οι οποίες συγκινούν τα ΜΜΕ, τα οποία ξεχνούν το παρελθόν και διαφημίζουν ακόμα μια φορά τον Άντερς ως μετανοήσαντα και ακολουθούντα το δρόμο του Θεού και της προσφοράς. Ταυτόχρονα, όμως οι τρεις επιχειρηματίες γίνονται στόχος όλων εκείνων που είχαν «κλείσει συμβόλαια» και έμειναν ανεκτέλεστα. Που σημαίνει ότι ο νέος θρησκευτικός ηγέτης θα χρειαστεί σεκουριτάδες και νέο προσωπικό για τις ώρες της λειτουργίας, που θα το βρει μέσα από τον εθελοντισμό. 
Τα πράγματα όμως δεν παίρνουν την επιθυμητή πορεία και έτσι ακολουθεί «Και ακόμα μια ασυνήθιστη επιχειρηματική δραστηριότητα» στο Τρίτο Μέρος του βιβλίου, όπου η τριάδα εκμεταλλεύεται πλέον τα social media, για μια νέα «επιχείρηση» με κεντρικό πρόσωπο τον Άγιο Βασίλη, που εμφανίζεται με πραγματικά δώρα τα οποία χορηγούνται γενναιόδωρα, ύστερα όμως από χιλιάδες μικρές προσφορές των απλών και συγκινημένων ανθρώπων.
Η σάτιρα του συστήματος είναι ανελέητη, η γλώσσα γλαφυρή και η αφήγηση ρέει ευχάριστα. Ένα πραγματικά διασκεδαστικό βιβλίο.