7/12/16

Εξομολογήσεις – Le confessioni

Με σκηνοθετικό ρυθμό που θυμίζει Πάολο Σορεντίνο (Τέλεια Ομορφιά, Νιότη) και εξαίσια φωτογραφία, αλλά και με την εξαιρετική ερμηνεία του Τόνι Σερβίλο, αυτή η φιλόδοξη και στυλάτη ταινία του Ρομπέρτο Άντο μιλάει στην καρδιά και γοητεύει τον απλό θεατή, που έχει εναποθέσει την τύχη και τις ελπίδες του σε νάρκισσους και ανίκανους πολιτικούς. 
Ο Ρομπέρτο Άντο που μας είχε χαρίσει την εξαιρετική και απόλυτα πολιτική σάτιρα «Ζήτω η ελευθερία» (2013) αυτή τη φορά επανέρχεται με αυτό το απόλυτα άνισο, αλλά όχι κακό, φιλμ το οποίο ξεκινά σαν θρίλερ εμπνευσμένο από την Αγκάθα Κρίστι (ένας φόνος σε ένα ξενοδοχείο όπου όλοι είναι ύποπτοι και περισσότερο ένας καθολικός ιερέας), εξελίσσεται σε μια πολιτική και οικονομική πικρή σάτιρα και τελειώνει με ένα απροσδόκητα μεταφυσικό και θρησκειολογικό φινάλε, με τον κεντρικό ήρωα να βγάζει ένα λόγο (όπως στο Ζήτω η Ελευθερία) υπέρ των φτωχών και των αδυνάτων, των πραγματικών αξιών σ’ αυτή τη ζωή και της πραγματικής ελευθερίας. 

Ο Τόνι Σερβίλο, ένα εξαιρετικό ταλέντο, που υποδυόταν τους δύο βασικούς ρόλους στο «Ζήτω η ελευθερία» (τον πολιτικό που κρύβεται για να τα βρει με τον εαυτό του και το δίδυμο αδερφό του που παίρνει τη θέση του), εδώ υποδύεται έναν καθολικό ιερέα που έχει προσκληθεί από τον πρόεδρο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου σε μια σύσκεψη των G8 για να ακούσει την εξομολόγησή του. Έναν ιερέα, ο οποίος ανάμεσα στους εκπροσώπους των ισχυρών οικονομικά κρατών, κινείται άτρωτος και πανίσχυρος εκπροσωπώντας το Θεό. Διότι, όπως λένε και οι γιατροί όταν έχουν εξαντλήσει τις επιστημονικές δυνατότητές τους πάνω στον ασθενή: «Κάναμε ό,τι μπορούσαμε. Τώρα πια, ο θεός»
Μέσες άκρες και μέσα από flashbacks ο θεατής υποψιάζεται τι μπορεί να έχει συμβεί στον πρόεδρο του ΔΝΤ. Αυτό που είναι σίγουρο, είναι το γεγονός ότι σ’ αυτές τις συσκέψεις παίζονται χοντρά παιχνίδια εις βάρος λαών κυρίως φτωχών, που το μέλλον τους θα είναι δυσμενέστερο παρά ευνοϊκότερο. Επίσης, ο Ρομπέρτο Άντο μας λέει ότι σ’ αυτές τις θέσεις των υπουργών οικονομικών που εκπροσωπούν τις χώρες τους, δεν είναι ανάγκη να τοποθετούνται και πανέξυπνα άτομα. Αρκεί να έχουν κάποιες γνώσεις οικονομίας. Αυτό, το αποδεικνύει στην ταινία με το γεγονός ότι ένας αινιγματικός μαθηματικός τύπος από τον οποίο θα κριθεί το μέλλον της ανθρωπότητας, είναι «λάθος, ένα τίποτα» κατά τον συντάκτη του. Κι όμως με αφορμή αυτόν θα κληθούν οι G8 να λάβουν μια απόφαση (Κριτική μου στο myfilm.gr)
INFO
Είδος: Δράμα / Θρίλερ
Σκηνοθεσία: Ρομπέρτο Άντο
Παίζουν: Τόνι Σερβίλο, Ντάνιελ Οτέιγ, Πιερφραντζέσκο Φαβίνο, Μόριτζ Μπλάιμπτροϊ, Κόνι Νίλσεν, Μαρί Χοσέ Κροζ, Λαμπέρ Γουιλσόν 
Προβάλλεται από 8/12/16
Σύνοψη: Κατά τη διάρκεια μιας συνόδου των G8, λίγο πριν βάλει την υπογραφή του σε μια συμφωνία που θα κρίνει το μέλλον του κόσμου, ο πρόεδρος του ΔΝΤ βρίσκεται νεκρός στο δωμάτιό του. Ο μόνος που γνωρίζει τι ακριβώς συνέβη είναι ένας αινιγματικός μοναχός 
(Διανομή: Δαναός)