15/12/16

Το κοινόβιο - Kollektivet

Μια ταινία για τους ανεκπλήρωτους έρωτες, τη συντροφικότητα, την αλληλεγγύη και για τις ανατροπές στη ζωή.
Αφού εγκατασταθούν στο μεγάλο σπίτι που κληρονόμησαν, με πρόταση της Άννας το ζευγάρι αποφασίζει να δημιουργήσει κοινόβιο. Κρυφή επιθυμία της Άννας ήταν να συζήσει κάποια στιγμή με έναν παιδικό της φίλο. Ο Έρικ συμφωνεί, το κοινόβιο δημιουργείται και λειτουργεί με τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά του μέχρι τη στιγμή που ο Έρικ θα ερωτευτεί μια μαθήτριά του και θα τη φέρει μαζί του. Όλα θα γίνουν άνω – κάτω και εις βάρος της Άννας που δυστυχώς είχε και την ιδέα.

Παλιομοδίτικη ταινία, από έναν συνιδρυτή του Δόγματος 95 του Λαρς Φον Τρίερ. Ευτυχώς, ο σκηνοθέτης παραδέχεται ότι: «Το μοίρασμα, η κοινή ζωή, αυτό το μοντέλο συμβίωσης αντικαταστάθηκε με την ατομική ελευθερία και το δικαίωμα στην ιδιωτικότητα, τα οποία έχει επιλέξει η πλειοψηφία των ανθρώπων. Η εποχή των κοινοβίων έχει τελειώσει εδώ και πολλά χρόνια. Μου λείπει, γιατί πιστεύω ότι ήταν μια καταπληκτική εμπειρία. Υπάρχουν τρομερές αξίες πίσω από όλο αυτό το σχήμα».
Αργή και φλύαρη ταινία, για μεγαλύτερους θεατές που έχουν αναμνήσεις και για νεώτερους που έχουν την περιέργεια (Κριτική μου στο myfilm.gr)
INFO
Είδος: Δράμα
Σκηνοθεσία: Τόμας Βίντεμπεργκ
Παίζουν: Ούλριχ Τόμσεν, Φάρες Φάρες, Τρίνε Ντίρχολμ, Τζούλι Ανιέτ Βανγκ, Όλε Ντιπόντ
Προβάλλεται από 15/12/16
Σύνοψη: Η Άννα κι ο Έρικ κληρονομούν ένα πολύ μεγάλο σπίτι, και μαζί με την έφηβη κόρη τους αποφασίζουν να μετακομίσουν εκεί και να δημιουργήσουν ένα κοινόβιο. Με την οικογένεια στο επίκεντρο της ιστορίας, καλούμαστε να ζήσουμε το όνειρο της κοινής συμβίωσης, συμμετέχουμε στις συναντήσεις τους, στα δείπνα και τα πάρτι. Φιλία, αγάπη κι αλληλεγγύη συνυπάρχουν αρμονικά κάτω από μία στέγη, έως ότου μια ερωτική σχέση υποβάλλει ολόκληρο το κοινόβιο σε δοκιμασία.
Διανομή: Seven Films – Spentzos Film